Peter Haarer (επιμ.), Poinikastas: Epigraphic Sources For Early Greek Writing, poinikastas.csad.ox.ac.uk (ημερ. επίσκεψης 16 Μαρτίου 2009).
Επιστημονικό αρχείο, επιγραφική
Αγγλικά

Συλλογή χειρογράφων και φωτογραφιών από το αρχείο της Anne (Lilian Hamilton) Jeffery (1915-1986), της βρετανίδας επιγραφολόγου που δημοσίευσε μια από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα μελέτες για τα πρώιμα ελληνικά αλφάβητα (The Local Scripts of Archaic Greece – LSAG, Οξφόρδη 1961).
Αποτελεί τμήμα του επιστημονικού της αρχείου, που κληροδότησε στο Τμήμα Faculty of Literae Humaniores του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το τμήμα αυτό, που χρησίμευσε στην προετοιμασία της μελέτης, καταγράφηκε και ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Script, Image and the Culture of Writing in the Ancient World, που αναπτύσσει το Centre for the Study of Ancient Documents του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με χορηγία του αμερικανικού Ιδρύματος Andrew W. Mellon Foundation.
Το όνομα του ιστότοπου, Poinikastas (ποινικάστας, το π του κρητικού αλφαβήτου αντιστοιχεί στο φ), βρίσκεται σε μια διάσημη αρχαϊκή επιγραφή του 500 περ. π.Χ. από την Κρήτη (SEG 27, αρ. 631), την οποία μελέτησε η Anne Jeffery. Η λέξη αυτή σημαίνει το αξίωμα του γραφέα ή του γραμματέα και προέρχεται από τα “φοινικεία”, δηλαδή τα γράμματα, που ονομάστηκαν έτσι στην αρχή λόγω της φοινικικής καταγωγής του ελληνικού αλφαβήτου.
Ο ιστότοπος περιλαμβάνει χειρόγραφες σημειώσεις, βιβλιογραφία και σχέδια επιγραφών καθώς και φωτογραφίες, από τις οποίες 600 τουλάχιστον αφορούν επιγραφές που έχουν αναλυθεί στο LSAG, εμπλουτίζοντας την έντυπη έκδοση και ανανεώνοντας τη μελέτη της εξέλιξης της πρώιμης ελληνικής γραφής (περ. 800-500 π.Χ.). Νέοι χάρτες, που ετοιμάστηκαν ειδικά για τη δικτυακή έκδοση, συμπληρώνουν την παρουσίαση των λημμάτων του LSAG.