Με 24ωρες απεργίες στις 18 και 25 Ιουνίου και στις 2 Ιουλίου απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν τον συμβολικό αποκλεισμό του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (18 Ιουνίου), κινητοποίηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα, 25 Ιουνίου), κινητοποίηση στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο (2 Ιουλίου), αλλά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Κνωσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
O Σύλλογος Αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι -παρά το γεγονός ότι το καθεστώς αποτελεί πρακτική συνηθισμένη στο εξωτερικό- τα μουσεία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δεν είναι πιο ευέλικτα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στη διαχείριση των οικονομικών τους διέπονται από τα ισχύοντα για το δημόσιο λογιστικό, ενώ τα διοικητικά τους συμβούλια, τα οποία δεν απαρτίζονται από ειδικούς επιστήμονες, δεν εγγυώνται απαραίτητα την επικράτηση της επιστημονικής δεοντολογίας. Απορρίπτουν επίσης τη δυνατότητα ύπαρξης οικονομικής αυτονομίας.
Οι ίδιοι αντιπροτείνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τη δημιουργία μιας νέας διεύθυνσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με αντικείμενο μόνο τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Επίσης οι αρχαιολόγοι αντιδρούν σε μια ακόμα σειρά από θεσμικά και οικονομικά προβλήματα.

Πηγή: in.gr (Newsroom ΔΟΛ, 11/6/08)