Ο θεσμός της “Μεγάλης Νύχτας των Επιστημών” (“Die Lange Nacht der Wissenschaften”) ξεκίνησε το 2001 στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, κατά το πρότυπο της γνωστής και στη χώρα μας “Νύχτας των Μουσείων”, και συνδέεται με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στόχο τη βελτίωση και προώθηση της αντίληψης του κοινού για τη συνεισφορά των ερευνητών στην κοινωνία. Την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης στη Γερμανία, 70.000 επισκέπτες ενδιαφέρθηκαν να δουν από κοντά τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους κατεξοχήν χώρους της επιστήμης, και να μιλήσουν με τους ερευνητές.

Η φετινή διοργάνωση για το Βερολίνο και το Πότσνταμ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, 15.00 μ.μ.-1.00 π.μ., με συμμετοχή πάνω από 60 επιστημονικών ιδρυμάτων. Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ρίξει μια ματιά στα “παρασκήνια” του χώρου της επιστήμης. Οι πολυάριθμες και ποικίλες εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε ειδικούς που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, και θα φιλοξενηθούν σε αίθουσες διαλέξεων, αρχεία, βιβλιοθήκες, εργαστήρια και χειρουργεία του Βερολίνου και του Πότσνταμ. Η “πιο έξυπνη νύχτα του έτους” υπόσχεται να δώσει απαντήσεις σε κάθε είδους ερωτήματα από όλο το φάσμα των επιστημών. Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης, μπορούν να πάρουν μέρος και παιδιά, στις ειδικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διεξαγωγή απλών πειραμάτων, ξεναγήσεις και διαδραστικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στη “Νύχτα των Επιστημών” είναι και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI), με τη θεματική “Geschichte, Geschichten und Methoden der Archaeologie” (“Ιστορία, Ιστορίες και Μέθοδοι της Αρχαιολογίας”), το Ινστιτούτο Max-Planck, τα Πανεπιστήμια Freie Universität  και  Humboldt-Universität, και πολλά μουσεία.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.langenachtderwissenschaften.de

Π.Τ.