Το να βρίσκεις ένα νεκροταφείο της αρχαίας Ρώμης δεν αποτελεί σπάνια είδηση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το αξιοσημείωτο είναι ότι οι αρχαιόλογοι ανέσκαψαν νεκροταφείο ανθρώπων χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, φτωχών εργατών, για τους οποίους δεν έχουμε τόσο μεγάλο πλούτο πληροφοριών, αφού οι περισσότεροι τάφοι που ανασκάπτονται είναι εκείνοι της άρχουσας τάξης της αρχαίας Ρώμης.
Πρόκειται για 300 τάφους του 1ου αιώνα μ.Χ., που βρέθηκαν πέρυσι κοντά στο αεροδρόμιο της Ρώμης, κοντά στην πόλη της Πόντε Γαλέρια. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν σε άνδρες που εν ζωή ήταν σκληρά εργαζόμενοι: φλεγμονές στις αρθρώσεις και τους τένοντες, κακώσεις στη σπονδυλική στήλη, αναπνευστικά προβλήματα διαπιστώθηκαν από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι μελετώντας τους σκελετούς συμπέραναν ότι πρόκειται για εργάτες που κουβαλούσαν στην πλάτη τους βαριά φορτία και τα μετέφεραν στο λιμάνι τα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας της Ρώμης.
Επίσης βρέθηκε ανδρικός σκελετός, του οποίου η κάτω γνάθος είναι συγχωνευμένη από την πάνω γνάθο. Οι μελέτες έδειξαν ότι αυτός ο άνδρας, που πέθανε περίπου 30 χρόνων, ήταν καταπονημένος από τον αγώνα της επιβίωσης, της δικής του και της οικογένειάς του, γεγονός ενδεικτικό για τον τρόπο ζωής των φτωχών της εποχής.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο ήταν απλής κατασκευής, μεταξύ αυτών λυχνάρια, για να οδηγήσουν τους νεκρούς στην επόμενη ζωή: σε ένα από αυτά ήταν ζωγραφισμένη σκηνή τρύγου.
Παρότι ταπεινωμένοι και καταπιεσμένοι οι εργάτες της εποχής, τα στοιχεία της έρευνας των Ιταλών αρχαιολόγων δείχνουν ότι διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Α.Μ.

Πηγή: Τhe Associated Press, Frances d’Emilio, 9/6/08