Χρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων στολισμένα με φύλλα ελιάς, χρυσά σκουλαρίκια, αγγεία και άλλα χάλκινα και πήλινα ταφικά κτερίσματα «έκρυβε» το αρχαίο νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Σιντριβανίου. Τα τέσσερα χρυσά στεφάνια βρέθηκαν όλα σε μια ταφή και κατά ασυνήθιστο τρόπο «στόλιζαν», τοποθετημένα στο κεφάλι και τα πόδια, μια νεκρή.
Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες. Τα στεφάνια, που είναι στολισμένα με χρυσά φύλλα ελιάς, εντοπίστηκαν σε τάφους των ελληνιστικών χρόνων στο «νεκροταφείο των φτωχών», όπως είχε αρχικά χαρακτηρισθεί η συστάδα 700 και πλέον τάφων που είχαν εντοπίσει οι αρχαιολόγοι κατά την έναρξη της ανασκαφής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στη διασταύρωση τροχιογραμμών του σταθμού Σιντριβάνι, εντοπίστηκε λακκοειδής τάφος ορθογώνιας κάτοψης, χωρίς κάλυψη». Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, «στο εσωτερικό του λαξεύματος ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, όπως πιστοποιείται από την παρουσία αποσαθρωμένων ξύλων. Περιείχε γυναικεία ταφή με τη νεκρή τοποθετημένη σε ύπτια στάση, με το κρανίο στα βορειοανατολικά και τα χέρια παράλληλα στον κορμό. Η κατάσταση διατήρησης των σκελετικών καταλοίπων είναι άσχημη με τα οστά εξαιρετικά αποσαθρωμένα. Το ύψος του σωζόμενου σκελετού φτάνει τα 1,12 μ.».
Η νεκρή ήταν κτερισμένη με τέσσερα χρυσά στεφάνια τα οποία αποτελούνται από κυλινδρικό στέλεχος και φύλλα ελιάς (τα δύο από αυτά βρέθηκαν στην περιοχή του κρανίου και τα άλλα δύο στην περιοχή των κάτω άκρων), χρυσά ενώτια με ημιπολύτιμους λίθους με τη μορφή κεφαλής σκύλου, χάλκινο νόμισμα, χρυσή δανάκη, χάλκινο κάτοπτρο, δύο πήλινες πυξίδες, ένα χάλκινο και τέσσερα πήλινα αγγεία. Τα ευρήματα χρονολογούν την ταφή στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στις αποθήκες της ΙΣΤ´ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη και από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησής τους.

Πηγή: in.gr, 6/6/2008 (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)