Αιγυπτιακή πυραμίδα αρχαίου Φαραώ ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά από σχεδόν δύο αιώνες που ήταν θαμμένη στην άμμο της ερήμου. To 1842 Γερμανοί αρχαιολόγοι την ανέσκαψαν και έκτοτε ξαναχάθηκε το ίχνος της.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εχθές οι αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, που ανέσκαψαν επί 18 μήνες την περιοχή νότια του Καΐρου, η πυραμίδα αυτή, που ανασκάφηκε για δεύτερη φορά, στέγαζε τον τάφο του βασιλιά Menkauhor, που κυβέρνησε την Αίγυπτο επί οκτώ χρόνια κατά την 5η Δυναστική Περίοδο το 24ο αιώνα π.Χ.
Το 1842 ο Γερμανός αρχαιολόγος Karl Richard Lepsius (1819-1884) είχε εντοπίσει την πυραμίδα του Menkauhor στη Σαχάρα και την ονόμασε «ακέφαλη πυραμίδα» γιατί η κορυφή της έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, πιθανότατα από κατοίκους της περιοχής. Με το πέρασμα του χρόνου η άμμος της ερήμου σκέπασε την πυραμίδα.
Η χρονολόγηση και η ταυτοποίηση της πυραμίδας από τον Zahi Hawass, τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και την ερευνητική ομάδα του, δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς δε βρέθηκε κάποια επιγραφή ιερογλυφικών με όνομα. Η έρευνα της αρχαιολογικής ομάδας βασίστηκε σε αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά για να προσδώσει ταυτότητα στην πυραμίδα: Οι επιφάνειες από κόκκινο γρανίτη στην είσοδο του ταφικού θαλάμου, το σκέπασμα της σαρκοφάγου φτιαγμένο από γκρι σχιστόλιθο, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λαβύρινθοι στην κάτοψη του εσωτερικού της ανεσκαμμένης περιοχής είναι στοιχεία που παραπέμπουν κατευθείαν στην 5η Δυναστεία των Φαραώ και ενισχύουν αυτή τη χρονολόγηση.
Το δεύτερο εύρημα της ανασκαφής ήταν τμήμα διαδρομής τελετουργικής πομπής της πτολεμαϊκής περιόδου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το τούνελ αυτό εκτείνεται δίπλα στην πυραμίδα του Menkauhor και οδηγεί από το θάλαμο μουμιοποίησης προς το Σαραπείο της Σαχάρας, που ήταν σύμπλεγμα από υπόγειους τάφους ταύρων, εντοπισμένο από το Γάλλο αιγυπτιολόγο Αuguste Mariette (1821-1881) το 1850.

A.M.

National Geographic News, 5/6/08