Με τα νερά του αρχαίου ποταμού Ηριδανού θα ποτίζεται από σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) και ο Δήμος Αθηναίων συνέδεσαν ένα τμήμα της κοίτης του ποταμού με το αρδευτικό σύστημα της πόλης.
Έτσι σε καθημερινή βάση, 300 κυβικά μέτρα νερού θα χρησιμοποιούνται για το πότισμα του πρασίνου που βρίσκεται στην οδό Αδριανού, στην Ερμού, στο πάρκο της Κορεάτικης Αγοράς εκτάσεως 11 στρεμμάτων και στην Αγίου Παύλου που είναι ο πεζόδρομος που οδηγεί στο Θησείο. Το αρδευτικό έργο εγκαινιάζεται σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ κ. Κυριάκος Γριβέας «το νερό θα το αντλούμε από το τμήμα της κοίτης του Ηριδανού που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, σε βάθος επτά μέτρων. Την κοίτη την εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης της πλατείας. Από εκεί το νερό θα μεταφέρεται σε μια δεξαμενή που φτιάξαμε στην οδό Αδριανού και στη συνέχεια θα διοχετεύεται στους χώρους πρασίνου».
Η ποιότητα των νερών του Ηριδανού είναι πολύ καλή για πότισμα. Ο κ. Κ. Γριβέας, που είναι χημικός μηχανικός, είπε στα «ΝΕΑ» ότι διενήργησε ελέγχους σε δείγματα και το νερό δεν βρέθηκε επιμολυσμένο. Αντιθέτως στην αρχαιότητα, το ποτάμι ήταν ακάθαρτο επειδή οι κάτοικοι της Αθήνας το χρησιμοποιούσαν ως αποχέτευση. Μάλιστα, όπως προέκυψε από πρόσφατες εκσκαφικές εργασίες στο πλαίσιο των έργων κατασκευής του Μετρό, το ποτάμι είχε εν πολλοίς σκεπαστεί από τους αρχαίους χρόνους επειδή η δυσοσμία που ανέδιδε ήταν έντονη. Ανάλογα τώρα με την εποχή, η παροχή του Ηριδανού κυμαίνεται από 450 κυβικά μέτρα μέχρι 800 κυβικά μέτρα ημερησίως. «Τα 300 κυβικά μέτρα που θα χρησιμοποιούμε είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας μεγάλης γειτονιάς της Αθήνας ή μιας μικρής κωμόπολης 2.000- 3.000 κατοίκων», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Άγγελος Μοσχονάς. «Με τον τρόπο αυτό θα υποκαταστήσουμε για το πότισμα το νερό της ΕΥΔΑΠ εξοικονομώντας φυσικούς πόρους».

Πηγή: Τα Νέα, Στέφανος Κρίκκης (5/6/08)