Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο: “Η χρήση των πυρηνικών τεχνικών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος RER/1/006 του ΔΟΑΕ “Nuclear Techniques for the Protection of Cultural Heritage Artefacts in the Mediterranean Region” και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2008.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε συντηρητές και άλλους επιστήμονες συντήρησης τόσο από το ΥΠΠΟ όσο και από άλλους εποπτευόμενους φορείς. Κύριος στόχος του είναι η προώθηση της χρήσης των πυρηνικών τεχνικών στους Έλληνες συντηρητές, η ενημέρωσή τους για τη σχετική υποδομή, επιστημονική γνώση και εμπειρία που υπάρχει στη χώρα και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών εργαστηρίων και εργαστηρίων συντήρησης.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες επίδειξης και τράπεζες συζήτησης. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Το πλήρες κείμενο των ομιλιών θα εκδοθεί σε ειδικό τόμο. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να καλυφθούν από το ΥΠΠΟ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής ενός έως δύο εργαζομένων από κάθε περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου. Ο αριθμός συμμετεχόντων εκτιμάται στους 120.

Οργανωτική επιτροπή
Κ. Πολυκρέτη (Υπουργείο Πολιτισμού)
Α. Καρύδας (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»)
Α. Markowicz (ΔΟΑΕ)

Εγγραφή στο σεμινάριο: μέχρι τις 15 Ιουνίου 2008
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν το συνημμένο Έντυπο Εγγραφής (έγγραφο word) μέχρι 15 Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rer1006.dsa@culture.gr. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, τηλεφωνείστε στο 210 3218475, εσωτ. 223.

Κ.Χ.