Άρχισε η ανέλκυση των 500 περίπου αμφορέων που βρίσκονται θαμμένοι σε ναυάγιο εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα π.Χ., 2,5 χιλιόμετρα από την ακτή του Μαζωτού, κοντά στη Λάρνακα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο που έχει εντοπισθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς υπολογίζεται ότι είναι παλαιότερο κατά πενήντα χρόνια από εκείνο της Κερύνειας, το οποίο τοποθετείται στο 300 π.Χ.
Το πλοίο, που προερχόταν από τη Χίο (όπως αποδεικνύουν οι αμφορείς) και εκτιμάται ότι μετέφερε κρασί στην Κύπρο και σε άλλο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, εντοπίστηκε σε βάθος 45 μέτρων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιτόπια μελέτη των αμφορέων. Έτσι κρίθηκε επιβεβλημένη η ανέλκυσή τους, στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες δύτες που ανήκουν στην Επιστημονική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Κύπρου.
Επικεφαλής της αποστολής είναι η Στέλλα Δεμέστιχα, επισκέπτρια λέκτορας Εναλίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το όλο εγχείρημα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου, με χορηγούς κυρίως το ίδρυμα «Θέτις» και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Η περιοχή του ναυαγίου φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, ενώ η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στην αποστολή.

Β.Η.

Πηγή: Πολίτης, 31/5/2008