Πρώτη φορά ελληνικός φορέας, το Μουσείο Μπενάκη, συνδιοργανώνει με τη Royal Αcademy του Λονδίνου τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση για το Βυζάντιο.
Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, άγνωστο και παρεξηγημένο στην Ευρώπη, το Βυζάντιο θα βρεθεί από τον Οκτώβριο και για έξι μήνες στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής του Λονδίνου, χάρη σε μια έκθεση-μαμούθ που οργανώνει η περίφημη Royal Αcademy (Βασιλική Ακαδημία Τεχνών) στο Πικαντίλι, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Τίτλος της, «Βυζάντιο 330-1453».

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση;
Πάνω από τετρακόσια διαλεχτά εκθέματα από εκατόν είκοσι συλλογές, μονές, εκκλησίες, μουσεία, που καλύπτουν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Συρία, η Ρωσία, η Γεωργία, η Αρμενία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία, η συμμετοχή της Τουρκίας και μια ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση με περίπου εκατό εκθέματα τεκμηριώνουν το Βυζάντιο από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την πτώση. Ναυαρχίδες της έκθεσης είναι τα δύο μεγάλα αφιερώματα στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου. Πολύτιμοι κάλυκες από τα συμπόσια στο ιερό παλάτιο της Κωνσταντινούπολης που κατέληξαν στο θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου της Βενετίας και εικόνες της Περιβλέπτου της Κωνσταντινούπολης που κατέληξαν στις εκκλησίες της Αχρίδας, το στέμμα ενός ισχυρού βυζαντινού αυτοκράτορα, του Ηρακλείου είναι μερικά μόνο από τα κειμήλια που έχουν δώσει ραντεβού στο Λονδίνο.
Από 25 Οκτωβρίου 2008 έως 22 Μαρτίου 2009 στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου.

Πηγή: Τα Νέα, Παρασκευή Κατημερτζή, 29/5/08