To Zentrum für Religion und Gesellschaft του Πανεπιστημίου της Βόννης διοργανώνει σειρά διαλέξεων με τίτλο “Sacred Buildings in European Cities”, στις 14-19 Σεπτεμβρίου 2008. Απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και σε πανεπιστημιακούς από όλη την Ευρώπη.

Οι τρόποι σύλληψης και οι φαινότυποι του ιερού στις διάφορες κοινωνίες αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις εμπειρίες του ανθρώπινου πολιτισμού. Από τη μια μεριά, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ιερό και το κοσμικό στη σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι εντυπωσιακή: εμπορικά κέντρα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν συμβολικές αναφορές σε κτίρια κατεξοχήν θρησκευτικά, ενώ από την άλλη η αλληλεξάρτηση κοσμικών και ιερών χώρων, για παράδειγμα εκκλησιών που αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε μουσεία, αλλάζουν την έννοια του ιερού. Η εκκοσμίκευση, η αναβίωση της θρησκευτικότητας, η παγκοσμιοποίηση και η σύγκρουση των πολιτισμών στην Ευρώπη σήμερα καθιστούν το θέμα των ιερών κτισμάτων στο σύγχρονο αστικό χώρο μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή στην προσέγγιση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στο παρόν και στο παρελθόν.

Στον κύκλο των διαλέξεων επιχειρείται μια διεπιστημονική (αρχιτεκτονική, ιστορία της τέχνης, φιλοσοφία, θεολογία, πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία κ.ά.) εξέταση της έννοιας του ιερού. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες -Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλάμ- και να τεθεί το ερώτημα της ειρηνικής συνύπαρξής τους στο ευρωπαϊκό πολυπολιτισμικό πλαίσιο.

Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι τα εξής: Sacred Topography in a Secular City, The Art and Architecture of the Sacred, Mosques, Synagogues, and Temples: has the sacred topography become globalised in European cities?, Christians, Jews and Muslims: Is Europe heading for a multicultural and multi-religious project?, The phenomenon of secularisation – Historical and present perspectives.
Οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Απευθύνονται σε σπουδαστές ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στους τομείς της Ιστορίας, της Ιστορίας της Τέχνης, της Θεολογίας, της Συγκριτικής Θεολογίας, Πολεοδομίας, Συντήρησης, Πολιτικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας.
Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως τις 31 Μαΐου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες: καθηγ. Wolfram Kinzig, info@europaeum.uni-bonn.de ή στην ιστοσελίδα http://www.europaeum.org/content/view/853/166/

Π.Τ.