Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα λειτουργεί από το φθινόπωρο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το σχετικό σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του Μουσείου παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Η νέα αυτή νομική μορφή πρακτικά σημαίνει ότι στο Μουσείο πρόκειται να παραχωρηθούν προς χρήση, συντήρηση, φύλαξη, παρουσίαση και έκθεση τα υφιστάμενα και όσα στο μέλλον ανευρεθούν κινητά μνημεία και έργα τέχνης του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Με άλλα λόγια, στο Μουσείο ανατίθεται η διαχείριση των αρχαιοτήτων, όχι όμως και η ιδιοκτησία τους, η οποία παραμένει στο κράτος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Λιάπης «το νέο νομικό καθεστώς επιλέχθηκε με γνώμονα την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Μουσείου» και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι έτσι θα απεμπλακεί η δράση του Μουσείου από τη γραφειοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης.
Το μουσείο θα διοικείται από το γενικό διευθυντή και επταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ ως προς τους οικονομικούς πόρους του, πέρα από την επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και τα εισιτήρια, ενίσχυση θα προκύπτει από εκδόσεις, δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές ή έκτακτες εισφορές, έσοδα από ξεναγήσεις, προβολή και εκμετάλλευση οπτικοακουστικού υλικού κ.λπ.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαρακτήρισε αιφνιδιαστική την ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτισμού και υποστήριξε ότι δεν πρέπει η νέα νομική μορφή του Μουσείου να γίνει η κερκόπορτα προς την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων.

Α.Μ.