Ένας ιστορικός θησαυρός αποτελούμενος από δεκάδες χιλιάδες τεκμήρια, το αρχειακό υλικό της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας, διασώζεται πλέον από τη φθορά του χρόνου χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία.
Πρόκειται για λευκώματα του Ιωάννη Γενναδίου, το αρχείο Δραγούμη και τρεις φωτογραφικές συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το ψηφιοποιημένο υλικό περιλαμβάνει 125.000 φωτογραφίες κυρίως από την ανασκαφή της Αρχαίας Κορίνθου, πολλά κινηματογραφημένα ντοκουμέντα, 10.000 χάρτες και σχέδια, εικόνες 11.000 αντικειμένων και 10.000 νομισμάτων.
Το σημαντικό είναι ότι αυτός ο τεράστιος πλούτος θα είναι προσβάσιμος σε όλους από τα τέλη Μαΐου. Την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής βιβλιοθήκης παρουσίασαν οι συντελεστές της σε ημερίδα με θέμα «Σύνδεσμοι με το παρελθόν, γέφυρες με το μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στις 19/5/2008 στο Μέγαρο Μουσικής.
Το δύσκολο έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου έφεραν επιτυχώς εις πέρας ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και το ΕΑΙΤΥ με οικονομική υποστήριξη από το Γ´ ΚΠΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Α.Μ.