Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα, που έχει ως αντικείμενό του την τέχνη πάνω στο μάρμαρο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου εγκαινιάζεται στις 31 Μαΐου.
Στην Τήνο των περίφημων γλυπτών, δημιουργήθηκε αυτό το μοναδικό μουσείο για τη διάσωση και προβολή της τέχνης του μαρμάρου, που θα δράσει συμπληρωματικά με την υφιστάμενη Σχολή Μαρμαροτεχνίας. Έτσι θα προβληθεί η δουλειά τόσο των καταξιωμένων γλυπτών, όσο και των αποφοίτων της σχολής. Η έκθεση της συλλογής έγινε με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις ενώ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενηθούν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα.
Παράλληλα, το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και παροτρύνουν τους επισκέπτες σε δικές τους περιηγήσεις.
Το Μουσείο, που δημιουργήθηκε από εθνικούς πόρους και από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων.

Α.Μ.