Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση μνημείων και άλλων τοποθεσιών πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα Δυτικά Βαλκάνια. Tα χρήματα θα διατεθούν την περίοδο 2008-2010 και θα δαπανηθούν για την αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων, εκκλησιών και τζαμιών στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και την Κροατία.
Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο «European Voice», τα χρήματα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της περιοχής.
Ορισμένα από τα μνημεία και τους τόπους λατρείας που πρόκειται να αποκατασταθούν είναι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Σόφια και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Απολλωνία της Αλβανίας.
Ο αρμόδιος για τον Πολιτισμό Ευρωπαίος επίτροπος, Γιαν Φίγκελ, δήλωσε ότι οι επενδύσεις σε πολιτιστικά σχέδια της περιοχής θα συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα έργο αποκατάστασης κάποιου μνημείου σε κάθε μια από αυτές τις βαλκανικές χώρες.

Πηγή: in.gr, 19/5/2008 (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)