Με ανεπανόρθωτη ζημιά ή ακόμη και κατάρρευση κινδυνεύει η Μινωική Αγρεύπαλη Πιτσιδίων. Τα Πιτσίδια είναι χωριό στα νότια του νομού Ηρακλείου, γνωστό στην αρχαιότητα και ως «Πισιδία πόλις».
Οι χρηματοδοτήσεις δεν έχουν δοθεί για τις απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης, ενώ και το Γ΄ ΚΠΣ λήγει στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας των κονδυλίων.
Το έργο της Μινωικής Αγρεύπαλης Πιτσιδίων έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης της ΚΓ΄ ΕΠΚΑ για το 2007 με προϋπολογισμό 190.000 ευρώ. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Επίσης άμεση είναι η ανάγκη εξεύρεσης τουλάχιστον 50.000 ευρώ για επείγουσες εργασίες συντήρησης για την Ακρόπολη Σμαρίου του Δήμου Καστελίου. Πρόκειται για σημαντικό μνημειακό σύνολο της Παλαιοανακτορικής-Γεωμετρικής Εποχής που κινδυνεύει με κατάρρευση.
Κώδωνα κινδύνου για τα δύο αυτά μνημεία, που ζητούν επειγόντως εκδήλωση ενδιαφέροντος, κρούει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σκουλάς.

Α.Μ.