Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας στην Πελοπόννησο, Ακρωτήρι Σαντορίνης, Δημόσιο Σήμα στο Μεταξουργείο, Λύκειο του Αριστοτέλη στην πλατεία Ρηγίλλης, ναός της Αθηνάς Νίκης στον Ιερό Βράχο, σπηλιά του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα, Ανάκτορα Τατοΐου. Επτά μνημεία που αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στον δρόμο προς την αποκατάσταση και την ανάδειξή τους, τις περισσότερες φορές ελλείψει προσωπικού και χρημάτων.

Επικούριος Απόλλων
Από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2007 επανατοποθετήθηκαν στο βόρειο τμήμα του μνημείου 33 λίθοι του 1ου αναβαθμού της κρηπίδας, και 21 λίθοι του αναβαθμού του. Αυτή την περίοδο, γίνεται η τελική προετοιμασία των λίθων της βόρειας όψης του ναού ενόψει της επικείμενης επανατοποθέτησής τους και αμέσως μετά θα επανέλθουν στο μνημείο οι έξι βόρειοι κίονές του. Έτσι, ως το τέλος του καλοκαιριού, θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της βόρειας όψης του ναού.

Ακρωτήρι
Το Ακρωτήρι παραμένει κλειστό από το 2005. Έχει κατατεθεί η μελέτη αποκατάστασης στην Πολεοδομία Σαντορίνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί άδεια εργασιών στο στέγαστρο, αλλά το θέμα πρέπει να εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δημόσιο Σήμα
Το δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας αποκαλύφθηκε το 1997 σε οικόπεδο του Μεταξουργείου. Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η περίφραξη του χώρου και η κατασκευή του διαφανούς στεγάστρου. Η μελέτη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σύντομα θα κατατεθεί στο ΚΑΣ προς έγκριση, ενώ το απαιτούμενο για τις εργασίες ποσό έχει εξασφαλιστεί χάρη στο Γ’ ΚΠΣ. Ωστόσο για τη συνέχεια των ανασκαφών και την ανάδειξη του Δημόσιου Σήματος απαιτείται η ανεύρεση πόρων για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Λύκειο
Δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψη του Λυκείου του Αριστοτέλη, δεν έχει γίνει κανένα έργο για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου, ο οποίος εξακολουθεί να υφίσταται διάβρωση από τα νερά της βροχής που κατεβαίνουν από τον Λυκαβηττό, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για την κατασκευή στεγάστρου.

Ναός της Αθηνάς Νίκης
Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ναός θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι εργασίες προχωρούν και σύντομα θα τοποθετηθούν τα επιστύλια και οι κολώνες, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει η ζωφόρος του ναού.

Σπήλαιο Ευριπίδη – Μυκηναϊκό ανάκτορο
Το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή Ευριπίδη στη Σαλαμίνα και η μυκηναϊκή Ακρόπολη στα Κανάκια έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι. Στο σπήλαιο του Ευριπίδη δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία ανάδειξης, ενώ τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τέλος του έτους. Στη θέση Κανάκια, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που χρηματοδοτεί και την ανασκαφή, και του νεοϊδρυθέντος Ομίλου Ανάδειξης Μνημείων Σαλαμίνας (ΑΚΑΜΑΣ), έχουν γίνει αρκετά έργα (εκτεταμένες στερεώσεις μεγάλων κτιρίων, διαμόρφωση μονοπατιών, περίφραξη).

Τατόι
Ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος και το μόνο που έγινε είναι η εξασφάλιση σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

Β. Η.

Πηγή: Καθημερινή, 11/5/2008 (Γ. Συκκά)