Δύο ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι συγκαταλέγονται στους αρχαιολογικούς χώρους που διακρίθηκαν στη φετινή απονομή των Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra, της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την πολιτιστική κληρονομιά. Συγκεκριμένα, στον προϊστορικό οικισμό Σκάρκου στην Ίο απονεμήθηκε ένα από τα έξι πρώτα Βραβεία (το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ), ενώ στο ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη απονεμήθηκε μετάλλιο στην κατηγορία της Συντήρησης. Οι νικητές επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 109 υποψήφιους από 29 χώρες και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 12 Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία.

Πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου
Ο οικισμός, ο οποίος καταλαμβάνει έκταση περίπου 11 στρεμμάτων, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ίου και έχει ανασκαφεί από την ΚΑ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για έναν σημαντικό πρωτοκυκλαδικό οικισμό που ήκμασε στα μέσα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Είναι οργανωμένος γύρω από την κορυφή του ομώνυμου λόφου και αποτελείται από οικοδομικές νησίδες που διαχωρίζονται μεταξύ τους με δρόμους πλάτους ως 2 μ. και τετράπλευρες πλατείες. Τα περισσότερα από τα ευρήματά του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου και σε αυτά περιλαμβάνονται διάφορα πήλινα αγγεία, λίθινα σκεύη και εργαλεία, ειδώλια, οστέινα και χάλκινα αντικείμενα, καθώς και οργανικά υλικά. Μέσω αυτών γίνεται φανερό ότι ο Σκάρκος ήταν ένας οικισμός με ανθηρή οικονομία και αρκετά σύνθετη κοινωνική οργάνωση, ο οποίος διατηρούσε επαφές με άλλα νησιά των Κυκλάδων, την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο.
Για τη βράβευση του αρχαιολογικού χώρου του Σκάρκου ελήφθη υπ’ όψιν η σημασία του χώρου ως ενός από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η εξαιρετική ποιότητα των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, και κυρίως το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και εξαιρετικής ευαισθησίας, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί αυτό το μοναδικό τοπίο.

Ανακτορικό συγκρότημα Γαλέριου (Θεσσαλονίκη)
Το ανάκτορο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γαλέριου, του 4ου αι. μ.Χ., βρίσκεται στην Πλατεία Ναυαρίνου και περιλαμβάνει ένα κεντρικό περιστύλιο, αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Είναι ένα από τα βασικά τετραρχικά συγκροτήματα, με συχνότατη μνεία στη βιβλιογραφία και το μοναδικό στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του ανακτορικού συγκροτήματος περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εργασίες για την αναστήλωση πολλών τμημάτων και την αποκατάσταση των ψηφιδωτών και των μαρμαροθετημένων δαπέδων. Για τη διάκριση του χώρου ελήφθη υπ’ όψιν η υψηλή ποιότητα των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και ο σχεδιασμός και τα υλικά των σύγχρονων προσθηκών στο χώρο. Κυρίως, εκτιμήθηκε το ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν, ένας παραμελημένος χώρος μεταμορφώθηκε σε έναν ελκυστικό, επιμορφωτικό και άρτια οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο στην καρδιά μιας σύγχρονης πόλης.

Β.Η.

Πηγή: europanostra.org