Με «κομμένους» όσους είχαν να εκφράσουν μια διαφωνία, έναν αντίλογο, ένα «όχι» το οποίο δεν ήταν αρεστό στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και με την παραμονή προσώπων που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο την εποχή της υπόθεσης Ζαχόπουλου, όχι ασφαλώς λόγω ελλείψεως προσόντων αλλά εξαιτίας στενών συγγενικών δεσμών τους με πρόσωπα της κυβέρνησης, ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση του υπουργού κ. Μιχάλη Λιάπη, η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η λήξη της θητείας του περασμένου συμβουλίου στις αρχές Απριλίου αξιοποιήθηκε από το ΥΠΠΟ μόνο στον βαθμό της αποπομπής ενοχλητικών φωνών- βρίσκονται εκτός οι καθηγητές κ. Πέτρος Θέμελης και κ. Γιάννης Σακελλαράκης, καθώς και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου κ. Δημήτρης Κωνστάντιος – δεδομένου μάλιστα ότι ο ίδιος ο υπουργός έχει ζητήσει μετ΄ επιτάσεως «ισχυρές πλειοψηφίες» στο ΚΑΣ. Αν θα τις έχει τώρα, δεν μπορεί να προδικαστεί.

Τα νέα πρόσωπα στο συμβούλιο είναι οι κυρίες Δέσποινα Ευγενίδου, προϊσταμένη του Νομισματικού Μουσείου, Λίλλιαν Αχειλαρά, προϊσταμένη ΙΣτ΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Αναστασία Κουμούση , προϊσταμένη 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας, Ιουλία Καραλή-Γιαννακοπούλου, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης οι κκ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης της ΛΔ΄ Εφορείας Καρδίτσας, Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Μαυρωνάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη θέση τους παραμένουν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ φυσικά, κ. Θεόδωρος Δραβίλλας , ο κ. Αντώνιος Κλαδιάς, νομικός σύμβουλος του κράτους, η κυρία Παρασκευή Βασιλοπούλου , προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, ο κ. Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος , προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, ο κ. Αλέξανδρος Μάντης, προϊστάμενος της Α΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κυρία Λυδία Παλαιοκρασσά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μανώλης Κορρές, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, και ο κ. Νικόλας Μουρτζάς, γεωλόγος, διδάκτωρ του ΕΜΠ.

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι κκ. Κωνσταντίνος Κίσσας, Κωνσταντίνος Γεωργάκης , Κωνσταντίνος Ζάχος, Αθανάσιος Νακάσης, Γεώργιος Καραδέδος, Στυλιανός Γαλούκας, Αλέξανδρος Ξυντάρης και οι κυρίες Ιωάννα Τσιριγώτη-Δρακωτού, Αναστασία Τούρτα, Αννα Μπανάκα, Δημήτριος Αθανασούλης, Μαρία Μπρεδάκη, Αλίκη Μουστάκα, Σοφία Καλοπίση-Βέρτη, Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, Παυλίνα Καραναστάση,Παναγιώτα Μποζανά-Κούρου. Τo ΚΑΣ με τη νέα του σύνθεση θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη, 13 Μαΐου.

Πηγή: Το Βήμα, 6/5/2008