Στην πόλη Κοπάν, που βρίσκεται στα δυτικά της Ονδούρας και είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους του πολιτισμού των Μάγια και μνημείο της Unesco, ήρθαν στο φως υπόλοιπα αρχαίων υφασμάτων εξαιρετικής ποιότητας σύμφωνα με τους ειδικούς.  Βρέθηκαν μέσα στον τάφο μιας βασίλισσας των Μάγια του 5ου αι. μ.Χ., που αποκάλυψε ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Robert Sharer του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Margaret Ordoñez, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island (ΗΠΑ) που ετοιμάζει τη δημοσίευση, σ` ένα από τα υφάσματα μετρήθηκαν πάνω από 80 κλωστές (υφάδια) σε πλάτος περίπου 2,5 εκ. Τα υφάσματα ήταν κατασκευασμένα από υλικά φυτικής προέλευσης – βαμβάκι, χόρτα, φύλλα και φλοιό δένδρων, ενώ για την ύφανση είχε χρησιμοποιηθεί φορητός αργαλειός (back-strap loom).

Εντύπωση προκάλεσε η διατήρηση των υφασμάτων παρά το υγρό κλίμα της περιοχής, που δεν εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες. Τα υφάσματα, που ερμηνεύθηκαν ως μεταγενέστερες προσφορές των πιστών προς τη νεκρή βασίλισσα, παρέχουν πληροφορίες τόσο για την άγνωστη μέχρι σήμερα υφαντική τέχνη των Μάγια όσο και για την ταφική λατρεία προς τους σημαντικούς νεκρούς τους.

Κ.Χ.

Πηγή: NG News, 25/4/2008 (Ker Than)