Στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη επέστρεψαν την περασμένη Κυριακή (27/4) περισσότερες από 700 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την έκρυθμη κατάσταση που επακολούθησε.

Χρυσά περιδέραια, εγχειρίδια, πήλινα αγάλματα, κεραμικά και άλλα τέχνεργα εκτέθηκαν στο μουσείο κατά τη διάρκεια τελετής, στην οποία παρίσταντο Σύριοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι. Οι αρχές της Συρίας κατάσχεσαν τα αντικείμενα από λαθρέμπορους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και την περασμένη εβδομάδα τα παρέδωσαν σε ιρακινή αποστολή στη Δαμασκό.

Μετά την εισβολή στο Ιράκ τον Απρίλιο του 2003, τα μουσεία της Βαγδάτης και άλλων ιρακινών πόλεων λεηλατήθηκαν και χιλιάδες αντικείμενα κλάπηκαν, γεγονός που αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για τις συλλογές που κάλυπταν περίπου 7.000 έτη του πολιτισμού της Μεσοποταμίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ έκανε έκτοτε επανειλημμένες προσπάθειες για την ανάκτηση των θησαυρών, χωρίς να σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Υπολογίζεται πως λείπουν ακόμη 3.000 έως 7.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 40-50 είναι μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της πολιτιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών UNESCO τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν επαναπατριστεί και άλλα αντικείμενα στο Ιράκ, αλλά η Συρία είναι η πρώτη χώρα που επέστρεψε τόσο μεγάλο αριθμό κλεμμένων αρχαιοτήτων και οι ιρακινές αρχές ελπίζουν πως άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Π.Τ.

Πηγή: Associated Press, 27/4/2008