Όλη η ΑρχαιολογικήΥπηρεσία ήταν παρούσα χθες το μεσημέρι στην κηδεία της Ηούς Ζερβουδάκη, η οποία έφυγε αναπάντεχα και άδικα από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη, υποκύπτοντας στα θανάσιμα τραύματα που της προκάλεσε μηχανάκι στον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο είχε διατελέσει επί χρόνια έφορος και διευθύντριά του, είχε μόλις επισκεφθεί η επιφανής αρχαιολόγος προκειμένου να ανταλλάξει ευχές και δώρα με τους συναδέλφους της.

Η είδηση του θανάτου τη “πάγωσε” τους ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού, τους αρχαιολόγους και όλους όσοι είχαν συνεργαστεί μαζί της. Γιατί η Ηώς Ζερβουδάκη δεν υπήρξε απλώς μία κορυφαία αρχαιολόγος, αλλά ένα άτομο για το οποίο οι λέξεις “εντιμότητα” και “ακεραιότητα” είναι αυτές που χαρακτήρισαν τον βίο της. Αυστηρή αλλά ταυτόχρονα αδέκαστη και δίκαιη, υπερασπίστηκε από όλες τις θέσεις τις οποίες κατέλαβε, είτε ως γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ είτε ως μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1999- 2005), την πολιτιστική κληρονομιά μας με πάθος και αφοσίωση, αρνούμενη οποιονδήποτε συμβιβασμό.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1935, είχε αποφοιτήσει από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών, έκανε το διδακτορικό της με θέμα την αττική κεραμική της Κλασικής εποχής στη Βόννη, και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν από το 1965 ως το 1999, όταν αποχώρησε με σύνταξη. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Βουλής, ισόβιο μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη της αγάπη ήταν η Ρόδος και είχε εργαστεί πολύ για τις αναστηλώσεις των μνημείων της Λίνδου.

Πηγή: Το Βήμα, 30/4/2008