Χίλιες θέσεις θα προσφέρει το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου μόλις ολοκληρωθούν τα ανασκαφικά έργα, ενώ σε λίγο καιρό θα φαντάζει σχεδόν διπλάσιο, αφού ήδη άρχισαν να αποκαλύπτονται η πάροδος και τμήμα του κοίλου.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι ανασκαφές σε διπλανό χωράφι φέρνουν στο φως το αριστερό άκρο του θεάτρου, δηλαδή την πάροδο και ένα τμήμα του κοίλου του, το οποίο είναι θαμμένο κάτω από έναν αγροτικό δρόμο.

Τα τμήματα αυτά του θεάτρου αναμένεται να ενταχθούν στην περίφραξή του, όταν ολοκληρωθούν οι γύρω απαλλοτριώσεις 12 στρεμμάτων και γίνει ο παρακαμπτήριος δρόμος. Ήδη, τα αναστηλωτικά και ανασκαφικά έργα στην μικρή Επίδαυρο έχουν προσφέρει 838 θέσεις στο θέατρο.

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τοποθετείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και το μέγεθός του (χωρητικότητας περίπου 2.000 θέσεων) ήταν πολύ μικρότερο από το περίφημο θέατρο του Ασκληπιείου.

Το θέατρο επαναλειτούργησε χάρη στη συνεργασία του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”, της επιστημονικής ομάδας συντήρησης του μνημείου, των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και των τοπικών αρχών.

Από το καλοκαίρι του 1995 ξεκίνησε πιλοτικά ένα μικρό Φεστιβάλ που ονομάστηκε Μουσικός Ιούλιος. Τη συνολική διοργάνωση ανέλαβε ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής”. Η επιτυχία που σημείωσε, εδραίωσε τον Μουσικό Ιούλιο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Από τότε το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου φιλοξενεί παραστάσεις επί τέσσερα διήμερα κάθε Ιούλιο. Από το 1998 προστέθηκε στον Μουσικό Ιούλιο η οργανωμένη έκθεση αγροτικών προϊόντων της περιοχής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ενώ από το 2002 η διοργάνωση του Μουσικού Ιουλίου εντάχθηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Πηγή: in.gr, 23/4/2008