Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα και των υπόλοιπων ευρημάτων στο χώρο της πλαζ του “Αστέρα” Βουλιαγμένης, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της νέας εισόδου της πλαζ του “Αστέρα” στο Λαιμό Βουλιαγμένης, βρέθηκε μεγάλη δεξαμενή νερού, σε απόσταση 25 περίπου μέτρων από τον γνωστό αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Η δεξαμενή αυτή συνδέεται με τη χρήση του χώρου ως ιερού, το οποίο ανήκε στον αρχαίο δήμο των Αιξωνίδων Αλών – στη θέση των σημερινών δήμων της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Η ΚΣτ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρώσει τις εργασίες καθαρισμού του ναού, αφαιρώντας και ένα τσιμεντένιο τοιχίο που είχε κτιστεί γύρω του. Τα μνημεία του χώρου θα διατηρηθούν ενώ θα ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας και ανάδειξής τους. Ακόμη, η είσοδος της πλαζ θα μετατοπιστεί ώστε να διατηρηθεί στη θέση της η αρχαία δεξαμενή. Η μελέτη και το έργο αποκατάστασης των μνημείων επιχορηγούνται από την “ΑΣΤΗΡ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. Α.Ε.”. Σημειώνεται πως για να επισκεφθεί κανείς το ναό, πρέπει να πληρώσει το εισιτήριο εισόδου στην πλάζ.

Κ.Χ.

Πηγή: Το Βήμα, 15/4/2008 (Μ. Θερμού)