Julian Thomas (επιμ.), Σειρά “Themes in Archaeology”, εκδόσεις Routledge, 2004-

Ανάμεσα στα αρχαιολογικά βιβλία των εκδόσεων Routledge περιλαμβάνεται η σειρά «Themes in Archaeology» με διευθυντή τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Manchester, Julian Thomas.

Η σειρά πραγματεύεται βασικά θέματα για τις επιστήμες που ασχολούνται με την ανθρώπινη δραστηριότητα στο παρελθόν, όπως ο χρόνος, το άτομο, η θρησκεία, ο θάνατος. Κάθε βιβλίο αποτελεί εισαγωγικό βοήθημα σε μία βασική έννοια, τη σημασία της για την αρχαιογνωσία και την αντίληψη που έχουμε σήμερα γι’ αυτήν με αναδρομή στο πώς γινόταν αντιληπτή σε διάφορες εποχές ή από διάφορους ερευνητές και θεωρητικές σχολές. Ο κύριος στόχος κάθε φορά είναι να κατανοηθεί ο σχετικός χαρακτήρας μιας έννοιας, ο οποίος συνήθως λαμβάνεται ως δεδομένος ή αυτονόητος με επακόλουθες επισφαλείς ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Εξετάζεται κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα, συνήθως από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του συγγραφέα, για να κατανοηθεί ο τρόπος εφαρμογής της θεωρητικής προσέγγισης ή και η «παραμετροποίηση» που χρειάζεται για να αντιληφθούμε τι σήμαινε κάτι στο παρελθόν.

Ο χρόνος ως έννοια αφορά την αρχαιολογία για την χρονολόγηση των καταλοίπων του παρελθόντος, την περιοδολόγηση (την ένταξη του μερικού σε ένα παγκόσμιο σύστημα πολιτισμικών εξελίξεων). Ο χρόνος γίνεται διαφορετικά αντιληπτός από διαφορετικές κοινωνίες ή σε διαφορετικές εποχές (το ρολόι χρησιμεύει για να δείχνει τον χρόνο, άλλοτε χρησιμεύει για να υπολογίζουμε τον χρόνο).

Η εξατομικευμένη προσωπικότητα έχει αυτονόητο ενδιαφέρον για τις ιστορικές επιστήμες αφού ασχολούνται με το πώς ήταν ο άνθρωπος στο παρελθόν. Η κατανόηση του ανθρώπου ως ατόμου σε έναν κοινωνικό ρόλο έχει τις ρίζες της στον Διαφωτισμό. Έως τη δεκαετία του 1960 η έρευνα είναι στραμμένη κυρίως στο πλαίσιο των πολιτισμών, των εθνικών ομάδων ή των φυλών. Σταδιακά ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται το πλαίσιο των δυναμικών σχέσεων που προκαλεί η διαχείριση του υλικού πολιτισμού και το ενδιαφέρον στρέφεται και στον καταναλωτή ή τον αναγνώστη, στο εξατομικευμένο πρόσωπο.

Τα βιβλία της σειράς «Themes in Archaeology» είναι θεωρητικότερα από την σειρά του Cambridge University Press «Key Themes in Ancient History».
Απευθύνονται και είναι χρήσιμα σε κάθε πραγματικά ενδιαφερόμενο για τις αρχαιογνωστικές επιστήμες που έχει τη διάθεση να προσεγγίσει τον άνθρωπο του παρελθόντος χωρίς να αισθάνεται προηγμένος σε σχέση με αυτόν.
 
Έως τώρα έχουν εκδοθεί τα εγχειρίδια:

Chris Fowler, The Archaeology of Personhood: An Anthropological Approach, 2004, 184 σελ.
ISBN: 978-0-415-31722-1

Περιεχόμενα: 1. The Individual in the Archaeological Imagination 2. Personhood and Identity: Theoretical Frameworks 3. Personhood, Exchange and Artefacts 4. Personhood Death and Transformation 5. Bodies, Substances and Community 6. An Interpretation: Personhood in Later Mesolithic Scandinavia 7. Relational Personhood in Context

Timothy Insoll, Archaeology, Ritual, Religion, 2004, 200 σελ.
ISBN: 978-0-415-25313-0

Περιεχόμενα: 1. Introduction to the Theme 2. History of Research 3. Contemporary Approaches 4. The Case Studies 5. Prospects and Conclusion: Prospects, A Future Approach? Towards a Theory of Archaeology and Religion

Gavin Lucas, The Archaeology of Time, 2005, 150 σελ.
ISBN: 978-0-415-31198-4

Περιεχόμενα: 1. Beyond Chronology 2. Time and the Archaeological Record 3. Time in Past Societies 4. Case Study: The life and Times of a Roman Jar 5. Conclusions: Forgetting the Past

Στις αρχές του 2009 πρόκειται να κυκλοφορήσει το τέταρτο βιβλίο της σειράς:
I.J. Thorpe, The Archaeology of Death, 176 σελ.
ISBN: 978-0415224192

Κ.Γ.