Στη Ρώμη εκτίθεται ένα μοναδικό βιβλίο από την Biblioteca Comunale di Palermo. Μόλις πριν από δέκα χρόνια το βιβλίο αυτό ταυτίστηκε με το διάσημο στην εποχή του Libro d’Arabeschi του ιερέα Sebastiano Resta (Μιλάνο 1653 – Ρώμη 1714), μανιώδους συλλέκτη σχεδίων και χαρακτικών, με παραστάσεις αρχαιοτήτων, μνημείων, κτιρίων, φανταστικών ζώων και διακοσμητικών σχεδίων. Ο Resta είχε καλλιεργήσει κοινωνικές σχέσεις με τους γνωστότερους συλλέκτες και φιλότεχνους της εποχής του και ο ίδιος είχε αναδειχθεί σε αυθεντία στους κύκλους αυτούς.

Το Libro d’Arabeschi μάς ήταν γνωστό από αναφορές του ίδιου του Sebastiano Resta σε έργα του. Ωστόσο, τα ίχνη του βιβλίου είχαν χαθεί για αιώνες. Ήταν γνωστό μόνο πως ο Resta το είχε δωρίσει στον φίλο του Giuseppe Del Voglia το 1689 στο Palermo. Ο τόμος αποτελείται από 242 σελίδες πάνω στις οποίες ο Resta είχε επικολλήσει 292 σχέδια και 15 χαρακτικά. Οι παραστάσεις συνοδεύονται από χειρόγραφο υπομνηματισμό στο κάτω μέρος της εικόνας ή στο περιθώριο της σελίδας.

Το βιβλίο αποτελούσε και αυτό τμήμα μιας συλλογής που ξεπερνούσε τους 30 τόμους, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου είχαν την κοινή μοίρα των παλαιών εικονογραφημένων βιβλίων: την αποκοπή των φύλλων τους και τη χρήση τους σε εργαστήρια καλλιτεχνών ή την πώλησή τους σε συλλέκτες. Σώζονται μόνο έξι βιβλία από αυτή τη μεγάλη συλλογή. Εκτός από το βιβλίο που φυλάσσεται στο Palermo και παρουσιάζεται στην έκθεση του Palazzo Fontana di Trevi, έχουν φθάσει έως τις μέρες μας η Galleria Portatile και ο Piccolo Codice Resta με αντίγραφα του Rubens από αρχαία γλυπτά (και τα δύο στο Milano, στην Biblioteca Ambrosiana), το Correggio a Roma (British Museum), ένας ακόμη μικρός τόμος στη Νέα Υόρκη (Metropolitan Museum) και ένας τόμος με σχέδια ενός ζωγράφου από τον Κρότωνα στη Biblioteca Nazionale di Roma.

Το έργο της συντήρησης αυτού του ιδιαίτερου βιβλίου ανέλαβε το Istituto Nazionale per la Grafica. Για την έκθεση έχουν προσωρινά αποσπαστεί από το σώμα του βιβλίου 120 σχέδια που θα επανέλθουν στη θέση τους με την ολοκλήρωση του έργου των συντηρητών.

Στον κατάλογο της έκθεσης I disegni del Codice Resta di Palermo (των εκδόσεων Silvana Editoriale, 2007) αναπαράγεται το σύνολο της εικονογράφησης του βιβλίου.

Πρακτικές πληροφορίες:
Έως τις 15 Ιουνίου 2008,
στο Palazzo Fontana di Trevi, Via Poli 54, Roma
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-19:00

Κ.Γ.