Με τον καλύτερο τρόπο για τους αρχαιολόγους και τους λάτρεις της αρχαιολογίας, την ολοκληρωμένη παρουσίαση του ανασκαφικού έργου στο Δίον της Πιερίας, ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η 21η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Έπειτα από 40 χρόνια ανασκαφών, συντήρησης και μελέτης των εκατοντάδων εντυπωσιακών ευρημάτων, το παζλ μιας από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις της χώρας συμπληρώθηκε, αφού με την αεροφωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε και η πλήρης τοπογραφική αποτύπωση ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου. Τα επιτεύγματα της ανασκαφικής δραστηριότητας στο Δίον παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παντερμαλής, κλείνοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τις εργασίες της 21ης συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την παρουσίαση των εντυπωσιακών αεροφωτογραφιών που αποτυπώνουν το εύρος της διαχρονικής πόλης των Μακεδόνων, ο κ. Παντερμαλής συνόδευσε με μια ιστορική αναδρομή της ανασκαφής αλλά και της ίδιας της ιστορίας της πόλης των αρχαίων Μακεδόνων που διανύει δέκα αιώνες χρόνου ζωής: Από τον 5ο π.Χ αιώνα με την οργάνωση των Ολυμπίων της Μακεδονίας από το βασιλιά Αρχέλαο, τη μεγάλη ακμή της στα χρόνια του Αλεξάνδρου και του Κασσάνδρου, την αναγέννησή της στα ρωμαϊκά χρόνια ώς τον 4ο μ.Χ αιώνα με την ανέγερση της Βασιλικής του Δίου -που γίνεται έδρα επισκοπής- και τέλος τη φθορά και “πτώση” της πόλης στον 5ο αιώνα μ.Χ είτε λόγω βαρβαρικών επιδρομών είτε λόγω φυσικής καταστροφής από πλημμύρες ή σεισμούς. Η αρχαιολογική έρευνα προσανατολίζεται πλέον στον εντοπισμό του ακριβούς χρόνου εγκατάλειψης της πόλης και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή “ίχνη νέων οικισμών που συχνά χτίζονται με οικοδομικά υλικά από το αρχαίο Δίον εντοπίζονται στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα σε γειτονικές περιοχές με μεγαλύτερο υψομετρικό δείκτη, όπως οι περιοχές κοντά στα σημερινά χωριά Καστράκι και Κονταριώτισσα”.

Παράλληλα με την αεροφωτογράφηση και την αποτύπωση της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζει και μάλιστα τολμά να ανασκάψει σε βάθος πέντε και πλέον μέτρων στο χώρο της αρχαίας αγοράς του Δίου όπου υπάρχουν ήδη ίχνη για την ύπαρξη εκτεταμένων ερειπίων της αρχαίας πόλης του Κασσάνδρου. «Τρυπάμε σε βάθος την αρχαία αγορά. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε σε δύο επίπεδα (που θα τα χωρίζουν περί τους πέντε αιώνες) την πόλη του Δίου» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Στη φετινή 21η συνάντηση συμμετείχαν με εισηγήσεις τους 105 αρχαιολόγοι – υπάλληλοι των εφορειών αρχαιοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και πανεπιστημιακοί του τομέα αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: in.gr, 16/3/2008 (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)