Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πρώτη περίοδος ανασκαφικών εργασιών σε στρατιωτική εγκατάσταση της 26ης Δυναστείας στην περιφέρεια της Ισμαηλίας στην Αίγυπτο.
Η έρευνα ξεκίνησε πρόσφατα από αιγυπτιακή αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή Tell Defna, η οποία βρίσκεται μεταξύ της λίμνης Al Manzala και της διώρυγας του Σουέζ. Είναι ήδη γνωστό ότι η περιοχή αυτή υπήρξε γραμμή άμυνας κατά των εισβολέων από την ανατολική έρημο ήδη από την εποχή του φαραώ Ραμσή Β΄ και αντιπροσώπευε το σύνορο της Αιγύπτου για όσους ξένους επιθυμούσαν να περάσουν ειρηνικά στη χώρα (εμπόρους, αντιπροσώπους, διπλωμάτες κλπ.). Η εγκατάσταση ανήκει χρονολογικά στη 26η Δυναστεία (664 – 625 π.Χ. ) και φαίνεται ότι άκμασε κατά τη βασιλεία του Ψαμμήτιχου Ι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επικεφαλής της ανασκαφής Δρα. Mohamed Abdel Maksoud, ο χώρος χαρακτηρίζεται από οχύρωση περιμέτρου 380×625 μ., κάτι που τον καθιστά ως το μεγαλύτερο φρούριο του ανατολικού Δέλτα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Στη θέση αποκαλύφθηκε επίσης ναός από οπτή πλίνθο, ο οποίος περιστοιχιζόταν από αποθηκευτικούς και άλλους βοηθητικούς χώρους. Η όλη εγκατάσταση φαίνεται ότι υδρευόταν από δίκτυο συλλογής βρόχινου νερού αποτελούμενο από σειρά κεραμικών σωληνώσεων που κατέληγαν σε αγγεία τοποθετημένα στο έδαφος. Τα κινητά ευρήματα χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά. Μια ομάδα αιχμών από βέλη φανερώνει τον καθαρά στρατιωτικό χαρακτήρα της εγκατάστασης ενώ διάφορα αντικείμενα πολυτελείας μαρτυρούν τις διαφορετικές πτυχές στην καθημερινή ζωή στο χώρο. Τέλος, η άφθονη εισηγμένη κεραμική αποτελεί ένδειξη των επαφών της περιοχής με τη Μέση Ανατολή αλλά και διάφορες ελληνικές πόλεις.
Η εγκατάσταση είχε εντοπιστεί από τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο W.M.F. Petrie στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ενώ επιθεωρήθηκε το 1999 κατά την επιφανειακή έρευνα των αιγυπτιολόγων P. και J. Spencer. Η ανασκαφή από την αιγυπτιακή ομάδα αναμένεται να συνεχίσει το 2010.

Z.Ξ.

Πηγή: Egypt State Information Service, 1/7/09

http://www.sis.gov.eg/En/EgyptOnline/Culture/000002/0203000000000000001174.htm