«O Ξένος και ο Μέτοικος» είναι το θέμα της εφετινής 14ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, που αρχίζει στους Δελφούς στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 11 του ίδιου μήνα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το Διεθνές Συμπόσιο, η 3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών καθώς και πολυποίκιλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις- θέατρο, μουσική, εικαστικά. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών προτείνει μια εβδομάδα συναντήσεων, παραστάσεων και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.
Υπό την προεδρία της Ελένης Αρβελέρ και με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών, μελετητών και καθηγητών, η Συνάντηση πλαισιώνεται από εργαστήρια πρακτικής εξάσκησης και σεμινάρια. Το ορατόριο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Οedipus Rex», παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ανοίξει τις εκδηλώσεις, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιασθούν: «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού με τον Χρήστο Καλαβρούζο (4/7), η δραματική σύνθεση «Αριάδνη» από τον Ρίτσαρντ Ινιέστα, παραγωγής της ισπανικής ομάδας Αtalaya (5/7), οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη (8/7), ενώ, τέλος, εκεί θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Ευριπίδη «Αλκηστις» που ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με το Εθνικό Θέατρο (11/7). Διαλέξεις θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Μαρωνίτης, Θεοφάνης Κακριδής, Λυδία Κονιόρδου, ενώ θα γίνουν αφιερώματα στον Χάινερ Μύλερ από την Ελένη Βαροπούλου και τον Χανς-Τις Λέμαν, καθώς και στον Γκροτόφσκι. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Οι δρόμοι του μετά»- δρώμενο με εικαστική παρέμβαση, ενώ η έκθεση γλυπτικής «Μπέλλα Ραφτοπούλου» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.
Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και εφέτος η ενότητα Νέων δημιουργών, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν το έργο της Μαρίας Παπαλέξη «Νάντια» σε σκηνοθεσία Νταβίντ Μαλτέζε, το «Ου Τις» του Δ. Μαρωνίτη σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου , καθώς και παραστάσεις ομάδων από το εξωτερικό. Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 6 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν οι Κώστας Γαβράς, Νίκος Τζαβάρας, Ευτέρπη Βαφειάδου κ.ά. Τέλος, έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή.

Πηγή: Το Βήμα, 29/5/09