Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Ιστορία της Τέχνης είναι γεγονός. Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσανατολισμού, που πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο λαμβάνοντας τα επαινετικά σχόλια αναγνωστών και Τύπου, κυκλοφορεί κάθε χειμώνα και καλοκαίρι. Σύμφωνα με το πρώτο editorial, «στο περιοδικό δημοσιεύονται κείμενα ιστορίας της τέχνης, από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που λαμβάνουν υπόψη τις μεθοδολογικές εξελίξεις του πεδίου, αποτελούν προϊόν πρωτότυπης έρευνας και έχουν γραφτεί κατά κανόνα στην ελληνική γλώσσα. Η ιστορική μελέτη των καλλιτεχνικών φαινομένων των νεότερων χρόνων αποτελεί την κατεξοχήν περιοχή της έρευνας».

Το δεύτερο τεύχος πλαισιώνεται από πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό, όπως κείμενα για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών θεσμών στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα (του Γιάννη Μπόλη), το δεύτερο –και τελευταίο– μέρος της μελέτης για τη σημασία της ανατομίας ως προς την ανάδυση διαφορετικών τρόπων προσέγγισης της πραγματικότητας στη μετά τον Διαφωτισμό περίοδο της συντηρητικής αντίδρασης στην Αγγλία (του Άρη Σαραφιανού), η κριτική αποτίμηση για το έργο του T.J. Clark, εμβληματικής μορφής της ιστορίας της τέχνης διεθνώς, που το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μέσω των διαλέξεών του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Δεκέμβριο (του Παναγιώτη Μπίκα), σχόλιο ειδικά γραμμένο για το περιοδικό σχετικά με τον «επικίνδυνο» χαρακτήρα της τέχνης (του Donald Preziosi, emeritus του UCLA), η μετάφραση του ιστορικού δοκιμίου του Meyer Schapiro (1904-1996) για την «παρανάγνωση» από τον Φρόιντ μιας παιδικής ανάμνησης του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Επίσης, ξεχωρίζουν έξι βιβλιοκριτικές από την πρόσφατη περί τέχνης εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα, ένα κριτικό αφιέρωμα στις τρεις «οικείες» μας μπιενάλε (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βενετία) και ο κριτικός απολογισμός ενός σημαντικού διεθνούς συνεδρίου, στο Άμστερνταμ, με ελληνική συμμετοχή, για τη σχέση τέχνης-θεοσοφισμού.

Τη διεύθυνση του περιοδικού έχει ο Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τη δε συντακτική ομάδα απαρτίζουν ο Παναγιώτης Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Τιτίνα Κορνέζου, λέκτορας ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η Άννυ Μάλαµα, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για το τεύχος, καθώς και για άλλες πηγές σχετικού ενδιαφέροντος, στο ιστολόγιο του περιοδικού (εδώ).