Με δύο βραβεία τιμήθηκαν φέτος από την Europa Nostra τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Συγκεκριμένα στην κατηγορία 1 – Conservation βραβεύτηκε το έργο «Αποκατάσταση της Ανωδομής του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων» και στην κατηγορία 3 – Dedicated service βραβεύτηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως για τη συνεισφορά της στο έργο που επιτελείται στα μνημεία.

Με τη διπλή αυτή βράβευση από την Europa Nostra επιβραβεύονται οι προσπάθειες πολλών ετών στην κατεύθυνση της επιστημονικής προσέγγισης των επεμβάσεων στα μνημεία, της διεπιστημονικής συνεργασίας, της προώθησης των παραδοσιακών τεχνικών αλλά και της έρευνας και χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και της δημοσιοποίησης των έργων και της ενημέρωσης του κοινού.

Η ίδρυση της ΕΣΜΑ το 1975 εγκαινίασε μία νέα περίοδο για τις επεμβάσεις στα μνημεία, κατά την οποία αναπτύχθηκαν και διατυπώθηκαν με ενιαίο τρόπο θέματα σχετικά με τις αρχές, τα υλικά και την μεθοδολογία των επεμβάσεων.

Σήμερα περίπου 35 επιστημονικές επιτροπές εποπτεύουν τα μεγαλύτερα αναστηλωτικά έργα στην χώρα. Υπό την εποπτεία τους αναπτύχθηκε ένα κοινό λεξιλόγιο μεταξύ αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών κ.ά. ειδικοτήτων ενώ η εξειδίκευση στην κατεργασία του λίθου, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, έχει αναδείξει τρεις γενιές έμπειρων μαρμαροτεχνιτών, που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων και εγγυώνται την επιτυχία όσων βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και όσων προγραμματίζονται για το μέλλον.

Για όλα τα βραβεία μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα της Europa Nostra στη διεύθυνση: http://www.europanostra.org/laureates-2013/

Βραβείο Κοινού

Συνολικά 30 έργα βραβεύθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Ένα από αυτά θα λάβει το Βραβείο του Κοινού, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας στον σύνδεσμο vote.europanostra.org, έως τις 26 Μαΐου 2013.

Το κοινό μπορεί να επιλέξει έως τρία έργα από τρεις διαφορετικές χώρες: η πρώτη επιλογή λαμβάνει τρεις βαθμούς, η δεύτερη δύο, και η τρίτη έναν βαθμό.

Ο νικητής του Βραβείου του Κοινού  θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου 2013 στη διάρκεια της τελετής βράβευσης των έξι τελικών νικητών.