Στην Ιμέρα, που ήταν αρχαία ελληνική αποικία στη βόρεια Σικελία πριν από 2.500 χρόνια, ανέσκαψαν οι αρχαιολόγοι ίσως το πιο μεγάλο νεκροταφείο του νησιού. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί γνώριζαν την ύπαρξη των τάφων αυτών, μόλις πρόσφατα μπόρεσαν να ανακαλύψουν τη μεγάλη σπουδαιότητά του και κυρίως την τεράστια έκτασή του.
Εκατοντάδες τάφοι έχουν ήδη ανασκαφεί, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι χιλιάδες εκείνοι που υπάρχουν στην περιοχή και περιμένουν την αρχαιολογική έρευνα.
Οι πρώτες έρευνες προϊδεάζουν για την ύπαρξη 10.000 τάφων, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο να δηλώνουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο σπουδαίες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.
Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι οι σκελετοί νεογέννητων, που βρέθηκαν μέσα σε αμφορείς μαζί με μπουκάλια από τερακότα για το θηλασμό τους, κάτι σαν μπιμπερό με στόμιο εκροής του φαγητού.
Οι περισσότεροι τάφοι χρονολογούνται ανάμεσα στον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ. και περιέχουν σκελετούς από χιλιάδες στρατιώτες και κατοίκους, που σκοτώθηκαν σε δύο αιματηρές μάχες της εποχής: η πρώτη έγινε το 480 π.Χ. στην Ιμέρα, όταν μεγάλος στρατός από την Καρχηδόνα υπέστη ολοκληρωτική συντριβή στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον Timullus επιστρέψει στο θρόνο του και η δεύτερη μάχη έγινε το 409 π.Χ., όταν οι Καρχηδόνιοι επέστρεψαν στην Ιμέρα, που ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ισοπέδωσαν την πόλη σφαγιάζοντας ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλοί από τους σκελετούς φέρουν σημάδια από χτυπήματα με βαριά μεταλλικά αντικείμενα.
Εκτός από τους σκελετούς πολλά και σημαντικά είναι τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στους τάφους, όπως κεραμικά σκεύη κ.α.

A.M.

Πηγή: ΑΝSA (11/11/08)