Έκθεση στο Πεκίνο με θέμα το ιστορικό των αναστηλώσεων στην Ακρόπολη διοργανώνει και εγκαινιάζει σήμερα η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα η ΥΣΜΑ ετοίμασε την αφήγηση της πορείας των αναστηλωτικών εργασιών με κείμενα και φωτογραφίες σε πανό, όπως και σε μακέτες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πληροφορίες για την ιστορία των ίδιων των μνημείων, τα αίτια της φθοράς τους μέσα στο χρόνο και τον τρόπο δουλειάς των συντηρητών. (διάρκεια έκθεσης 8.5-30.6.08)
Οι επισκέπτες θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχετικές ταινίες που έχει δημιουργήσει η ΥΣΜΑ και είναι οι εξής: «Τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη: οι άνθρωποι και τα μνημεία» και «Συντήρηση και καθαρισμός της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα» του Σ.Μαυρομάττη, «Το Ερέχθειον και ο Χρόνος» της Α.Δρακοπούλου, «Ο Ιερός Βράχος» της Μ.Παράσχη, «η διάσωση της Ακρόπολης» του Κ.Βρετάκου, «Παρθενών: η αποκατάσταση της ανατολικής πλευράς» του Δ. Βερνίκου.
Παράλληλα ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Επιστημονικό Συνέδριο Αναστηλώσεων με θέμα τις αναστηλώσεις των δύο σημαντικότερων μνημείων του ελληνικού και κινέζικου πολιτισμού, της Ακρόπολης και της «Απαγορευμένης Πόλης» αντίστοιχα. Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τsinghua του Πεκίνου, και θα πραγματοποιηθεί στο Palace Museum της «Απαγορευμένης Πόλης» και στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες του εν λόγω Πανεπιστημίου και Έλληνες επιστήμονες από την ΥΣΜΑ.

Α.Μ.