Από τις 20 ως τις 24 Φεβρουαρίου 2026 το Επιγραφικό Μουσείο φιλοξενεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σειρά δράσεων που διοργανώνει η Καλλιτεχνική Κοινότητα Θεογονία – Ex Libris.

Η Θεογονία αποτελεί το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων των Ex Libris (FISAE – Fédération Internationale des Sociétés d’Amateurs d’Ex-Libris).

Ex Libris είναι τα βιβλιόσημα, δηλαδή τα μικρά καλλιτεχνικά ενθέματα που τυπώνονται σε χαρτί και επικολλώνται στην εσωτερική πλευρά του εξωφύλλου ενός βιβλίου για να δηλώσουν τον κάτοχό του. Πρόκεται για μικρά έργα τέχνης φιλοτεχνημένα με τεχνικές όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία και η λινογραφία. Η φράση είναι λατινική και σημαίνει «από τα βιβλία του…» ή «από τη βιβλιοθήκη του…». Απεικονίζονται συνήθως θυρεοί, οικόσημα, αποφθέγματα ή σχέδια, καθώς και το όνομα του κατόχου του βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν έργα ξένων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων