Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Χάνδακας, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η μακέτα του βενετσιάνικου Χάνδακα.

Με αφετηρία τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρουσιάζει στους επισκέπτες του την πολυτάραχη ιστορία του μεγάλου μεσογειακού νησιού ως τα μέσα του 20ού  αιώνα.

Χώρος προσανατολισμού του επισκέπτη σε αυτή τη μακρά περίοδο συναρπαστικών μεταβολών, η εισαγωγική αίθουσα του Μουσείου προσφέρει βασικές πληροφορίες για τις μεγάλες ιστορικές φάσεις της Κρήτης αξιοποιώντας αντικείμενα, χάρτες, βιβλία (ορισμένα από τα οποία ξεφυλλίζονται επί τόπου μέσω i pad) και εικονογραφικό υλικό, χαρακτηριστικά της κάθε εποχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας, καθώς τα μνημεία της συγκεκριμένης αυτής εποχής αποτελούν, σήμερα ακόμη, σημεία αναφοράς για την επίσκεψη του νησιού.

Ειδικά για το Ηράκλειο, τη βενετσιάνικη Κάντια, μια εντυπωσιακή μακέτα έκτασης 15 περίπου τετραγωνικών μέτρων, αναπαριστά υπό κλίμακα 1:500 την πόλη στα μέσα του 17ου αιώνα, λίγο πριν την οθωμανική επίθεση. Περιμετρικά, στους τοίχους, σχέδια, φωτογραφίες και υπομνήματα παρουσιάζουν συγκεκριμένα μνημεία και σημεία της πόλης τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει στη μακέτα με τη χρήση του ειδικού συστήματος φωτισμού.

Εναλλακτικά, η περιήγηση στην πόλη γίνεται με επιτοίχια προβολή σχετικού εικονογραφικού υλικού και συνδυασμένη εστίαση φωτεινών δεσμών  στα μνημεία της.

Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | www.historical-museum.gr