Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Oι ιδρυτές του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, βασιζόμενοι λοιπόν στην τεράστια ναυτική ιστορία και παράδοση των 40 αιώνων της ύπαρξης αυτής της πόλης, ξεκίνησαν την προσπάθεια πραγματοποίησης ενός ονείρου, την ίδρυση ενός ναυτικού μουσείου.

Στις 22 Ιουνίου 2005 με απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας αναγνωρίσθηκε η σύσταση του σωματείου, με την επωνυμία “Ναυτικό Μουσείο Καβάλας” και στις 10 Ιουλίου 2005 εξελέγη το πρώτο Δ.Σ. που το αποτελούν οι Τζανάκος Χρήστος πρόεδρος, Ελευθερίου Αλέξανδρος αντιπρόεδρος, Νικολαίδου Αλεξάνδρα γραμματέας, Γιαννακούδης Θεόδωρος ταμίας και ο Παπαγιαννάκης Ελευθέριος μέλος.

Η επιθυμία που διακατείχε τους σκαπανείς της ιδέας του Ναυτικού Μουσειου Καβάλας ήταν ένα όραμα, ένας ρομαντικός ιδεαλισμός και ανιδιοτελής αφοσίωση για τη δημιουργία ενός θεσμού ικανού να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει κειμήλια – ενθυμήματα από την ναυτική ιστορία, την παράδοση και τη ναυτοσύνη της Καβάλας.

Κατ’ επέκταση και στοιχεία εκείνα που προσδιόρισαν την πορεία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας πρώτης παγκοσμίως στις ημέρες μας.

Η Καβάλα πάντα ήταν ένα κομμάτι της Ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου με τους παραδοσιακούς της ταρσανάδες και με την Ιστορία της ακόμη και από τις εποχές που το Αιγαίο κυριαρχείται από Οθωμανούς και Βενετούς και ακόμη ποιο βαθιά στην Ιστορία.

Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν άμεση και συγκινητική, το 80% των εκθεμάτων είναι δωρεές Καβαλιωτών από τις αρχές έως το τέλος του 20ου αιώνα,  και αυτό φαίνεται απο το βιβλίο απογραφής όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 800 αντικείμενα μέχρι σήμερα: 130 ναυτικά και ναυτιλιακά όργανα,  14 ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών, 150 βιβλία ναυτικού περιεχομένου, 32 θαλασσογραφίες Καβαλιωτών ζωγράφων, δεκάδες φωτογραφίες από το λιμάνι και την κίνηση του.

Ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι του 1961, μιας παραδοσιακής και ιστορικής βάρκας κατασκευής του 1932 που έδρασε κατά την γερμανοβουλγαρική κατοχή φυγαδεύοντας Καβαλιώτες στην ελεύθερη Ελλάδα και μία πλοηγίδα παραδοσιακού ενδιαφέροντος δωρεά του ΥΕΝ.

Λόγω του περιορισμένου χώρου δεν έχουv παραληφθεί δωρεές των πλοιοκτητών και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υπάρχουν εν’ εξελίξη πάρα πολλές δωρεές από Καβαλιώτες πλοιοκτήτες. Οι δωρεές αυτές απλά φυλάσσονται στις αποθήκες τους μέχρι την οριστική εγακτάσταση στις αποθήκες του Καρνάγιου Καβάλας.

Σήμερα το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας στεγάζεται σε ένα χώρο περίπου 160 τμ που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καβάλας το ισόγειο της «Δημοτικής Καπναποθήκης».

Το κτήριο χτίστηκε το 1900 από τον Τούρκο καπνέμπορα Κιζί Μιμίν και χρησιμοποιήθηκε ως  καπναποθήκη . Το κτίσμα είναι οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής ευρωπαϊκής τάσης, που ήκμαζε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πολλά χρόνια αργότερα ο Δήμος Καβάλας με πρόγραμμα της Διαχειρείσεως Ανταλλαξίμου Περιουσίας πήρε το κτήριο με σκοπό να στεγασθεί σε ένα χώρο το Μουσείο Καπνού.

Σήμερα κάποιοι χώροι λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καβάλας φιλοξενώντας διάφορες εκδηλώσεις .

Μπορεί προς το παρόν ο χώρος αυτός να είναι πολύ μικρός για τις ανάγκες του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, ωστόσο η παραχώρηση –  από τον δήμο Καβάλας- των αποθηκών στο παραδοσιακό καρνάγιο της πόλης (εκτάσεως περίπου 650 τ.μ.), στις οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασής τους, αναμένεται να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της μόνιμης στέγης του Μουσείου.

Τα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας χωρίζονται σε τρεις ενότητες, της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Καβάλας (την παραδοσιακή ναυπηγική, την αλιεία και την εμπορική Ναυτιλία).

Το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας σε όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησε 7 Εκθέσεις, εξέδωσε δύο Ημερολόγια το 2007 και 2009.

Είναι Μέλος των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδος και από το 2008 πλήρες μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως μνημεία, τρία παραδοσιακά μας σκάφη, που ανήκουν στο Ναυτικό Μουσείο και είναι δωρεές Καβαλιωτών, και αναμένεται ο χαρακτηρισμός τέταρτου σκάφους (ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι του 1932) που είναι δωρεά και ανήκει ήδη στο Ναυτικό Μουσείο.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και για μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο κύριον Χρήστο Τζανάκο για την τόσο πρόθυμη και ευγενική του συνεργασία για την παρουσίαση του μουσείου.

Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Διεύθυνση: Πλατεία Καπνεργάτη | Τ.Θ. 1522 Καβάλα

Ώρ. λειτουργίας: Καθημερινά κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

Τηλ.: 2510835826, 6977361605 (κος Χ. Τζανάκος)

www.nmk.gr  | E-mail: nmkav@freemail.gr