Συνέδρια
6 Οκτωβρίου 2017 Έναρξη
8 Οκτωβρίου 2017 Λήξη
Ελλάδα Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου / 1ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου

Ιστοσελίδα

Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας

6-8 Οκτωβρίου 2017

Το Ζ΄ διεθνές συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βελεστίνο.

Με το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την έναρξη της διοργάνωσης των Διεθνών Συνεδρίων για τον Ρήγα και τη γενέτειρά του, καθώς και της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 84 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία και Κύπρο). Οι μισές και πλέον ανακοινώσεις (48 τον αριθμό) αναφέρονται στη μεγάλη φυσιογνωμία του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798). Εξετάζονται τα έργα του, η εποχή του, η επίδραση του σημαντικού έργου του, η παρουσίασή του στα σχολικά βιβλία καθώς και άλλες επιδράσεις του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ετοιμαζόμενο Λεξικό του Ρήγα, με το οποίο θα αναδειχθεί ο γλωσσικός και γραμματολογικός πλούτος του.

Για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου θα γίνουν 17 ανακοινώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και τα τοπωνύμια του Ριζομύλου και Μ. Περιβολακίου. Για τις αρχαίες Φερές θα γίνουν 8 ανακοινώσεις, στις οποίες θα παρουσιαστούν τα  καινούργια ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου