Άλλες εκδηλώσεις
10 Μαρτίου 2015 Έναρξη
10 Μαρτίου 2015 Λήξη
19.30 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα

Τηλ.: 210 3671000
Ιστοσελίδα

Σχέδια εργασίας των ζωγράφων μετά την Άλωση

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Παρουσίαση της έκδοσης «Σχέδια εργασίας των ζωγράφων μετά την Άλωση. Ο φάκελος Ανδρέα Ξυγγόπουλου του Μουσείου Μπενάκη» διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκδοση της Μαρίας Βασιλάκη, καθηγήτριας στην Ιστορία της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζει το σύνολο των 452 σχεδίων εργασίας (17ος-20ός αι.), που συγκροτούν τον φάκελο Ανδρέα Ξυγγόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για διάτρητα και έκτυπα ανθίβολα, ζωγραφικά σχέδια και σκαριφήματα, που προορίζονταν κυρίως για τη ζωγραφική φορητών εικόνων και καθιερώθηκαν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, σε μια εποχή μαζικής παραγωγής εικόνων.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Άγγελος Δεληβορριάς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Robin Cormack (Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge), Mυρτώ Χατζάκη (Υπεύθυνη Ελληνικών Προγραμμάτων και Δημοσίων Σχέσεων Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη), Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ (Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λευκωσίας) και Μαρία Βασιλάκη (Καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Είσοδος ελεύθερη.