Άλλες εκδηλώσεις
22 Μαρτίου 2017 Έναρξη
22 Μαρτίου 2017 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα

Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης» είναι το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, η οποία υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης, αλλά και για τον σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος, και περιλαμβάνει πέντε παρουσιάσεις:

—«Απεικονίσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», Πάρις Σαββαΐδης (Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ).

—με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, το 1919, για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης», Αθηνά Γιαννακού (Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ).

—«Καταστροφή και ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: οι ιδιότυπες διαδρομές του εκσυγχρονισμού», Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου (Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ).

—«Ιδιοκτησία και αστικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή του ανατολικού ρήγματος: οραματισμοί και υλοποιήσεις», Αθηνά Βιτοπούλου (Δρ Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ).

—«Η πυρκαγιά του 1917 ως καταλύτης για τον υβριδικό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης», Νίκος Καλογήρου (Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Έκθεσης «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ: 90+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/100+ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.