Άλλες εκδηλώσεις
19.00 Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Τηλ.: 265 100 1089, Fax: 265 100 1052
e-mail.: ibepka@culture.gr
Ιστοσελίδα

Εικαστικοί σε μουσεία αφιερωμένα στο παρελθόν

30 Μαΐου 2012

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ύλες-Μνήμη» του ζωγράφου σκηνογράφου Τάκη Στεφάνου, την οποία φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων από τις 15 Μαΐου 2012, διοργανώνεται εργαστήρι διαλόγου ανοιχτό στο κοινό με τίτλο «Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί σε μουσεία αφιερωμένα στο παρελθόν». Πρόκειται για ένα θεωρητικό και εικαστικό εργαστήριο για τους φοιτητές μουσειολογίας και εικαστικής κατεύθυνσης του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την εποπτεία της λέκτορος μουσειολόγου δρος Εσθήρ Σολομών. Το εργαστήριο περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών ανοικτών προς το κοινό, με προσκεκλημένους ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων. Οι ομιλητές οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας, της μουσειολογίας, της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης θα αναφερθούν στις προσπάθειες ανατροπής της εκθεσιακής τάξης που επιχειρούν σύγχρονοι καλλιτέχνες όταν καλούνται να εμπλακούν στις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων, προσφέροντας νέες αφηγήσεις στον επισκέπτη.

Ομιλητές:

Μάρλεν Μούλιου (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Υπουργείο Πολιτισμού – Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Στα μουσεία… αισθήσεις, συνειρμοί, βλέμματα, νοήματα… ύλες για πειράματα που φωτίζουν πράγματα»

Στυλιάνα Γκαλινίκη (Αρχαιολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης): «Έργα σύγχρονης τέχνης σε αρχαιολογικές εκθέσεις. Διάλογος ή αλληλοαναίρεση;»

Κώστας Χριστόπουλος (Εικαστικός): «Για την απώλεια της αναφοράς των εικόνων. Το παράδειγμα μιας έκθεσης»

Άρης Σαραφιανός (Ιστορικός της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): «Το Μουσείο του Παρόντος: “Ανάκατα μάρμαρα”, “χαλάσματα” και οι συγχρονίες της υλικής αρχαιότητας»

Προλογίζουν οι: Κωνσταντίνος Σουέρεφ (ΙΒ΄ ΕΠΚΑ), Ελένη Κοτζαμποπούλου (ΑΙΗΣ), Τάκης Στεφάνου.