Ο ακαδημαϊκός Στέφανος Ήμελλος εξελέγη αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2018, σε πρόσφατη Συνεδρία της Ολομέλειας. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο Αντώνιος Κουνάδης, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος το 2017.

Ο Στέφανος Ήμελλος γεννήθηκε στο Φιλώτι Νάξου το 1933. To 1951 τελείωσε το γυμνάσιο Νάξου με «άριστα» και πρώτος κατά σειρά επιτυχίας, ενώ την ίδια χρονιά εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάλι πρώτος κατά σειρά επιτυχίας. Τα έτη 1959-1972 υπηρέτησε ως συντάκτης στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και από το 1968 ως το 1970 παρακολούθησε στα πανεπιστήμια Κολωνίας και Βόννης επί τέσσερα εξάμηνα, μαθήματα και φροντιστήρια (Oberseminar) αρχαίας θρησκείας, λαογραφίας και εθνολογίας.

Το 1968 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Το 1972 κατέλαβε, κατόπιν εκλογής, τη θέση του διευθυντή του Κέντρου Λαογραφίας και μετά από τέσσερα χρόνια έγινε γενικός διευθυντής. Το 1973 εξελέγη υφηγητής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τα έτη 1981-2000 δίδαξε Ελληνική Λαογραφία ως τακτικός καθηγητής στην ίδια Σχολή. Κατά τη διάρκεια της καθηγεσίας του διετέλεσε κατ’ επανάληψη διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας.

Έχει μετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, με σχετικές ανακοινώσεις, που έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά τους. Ο ίδιος έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια επί ελληνικού εδάφους, των οποίων έχουν εκδοθεί τα πρακτικά. Επίσης, έχει επιβλέψει περιορισμένο αριθμό διδακτορικών διατριβών, έχει διατελέσει επί περίπου 20 χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, διευθυντής και επιμελητής του επιστημονικού της οργάνου Επετηρίς, που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία, και έχει διατελέσει κατά διαστήματα πρόεδρος διαφόρων ΔΣ και επιτροπών.

Είναι επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, πρόεδρος, από το 2002, της εν Αθήναις Επιστημονικής Εταιρείας, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Εταιρείας των Λαϊκών Διηγήσεων (International Society for Folknarrative Research) και μέλος της Εταιρείας για τα Ευρωπαϊκά Παραμύθια (Europäische Märchengeselschaft). Έχει γράψει αυτοτελή έργα και περίπου 130 ποικίλου περιεχομένου μελέτες, που έχουν περιληφθεί εν μέρει επεξεργασμένες σε πέντε τόμους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ειδικές αποστολές στην ύπαιθρο, με σκοπό την επιτόπια εξέταση και μελέτη ειδικών λαογραφικών θεμάτων και συλλογή από το στόμα του ίδιου του λαού λαογραφικής ύλης.