Την Ελλάδα επισκέφθηκε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Ismail Serageldin, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ως προσκεκλημένος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον δρα Serageldin, συνοδευόμενο από την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μέλος μεταξύ άλλων του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ιδρύτρια του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης», καθώς και από τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη σημασία της Βιβλιοθήκης και του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» για τη συνύπαρξη των πολιτισμών σε ένα κλίμα αρμονίας και υπογράμμισε τη συμβολή του δρα Serageldin και της κυρίας Βαρδινογιάννη για να αναδειχθούν οι κοινές αρχές και οι αξίες που συνδέουν τη Βιβλιοθήκη με τις Ελληνιστικές Σπουδές. Επίσης ο κύριος Παυλόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση να θέσει υπό την αιγίδα του το Ελληνιστικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το 2017 με δυο πόλους: Ο ένας πόλος θα είναι στην Αθήνα και ο άλλος στην Αλεξάνδρεια, για να παρουσιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, η σημασία αυτής της εξαιρετικής περιόδου στην ανθρωπότητα, της Ελληνιστικής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο δρ  Serageldin πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα το ζήτημα της Ελληνιστικής Περιόδου, την αναβίωση της Βιβλιοθήκης, αλλά και την επιβίωσή της μετά την Αραβική Άνοιξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθ. Χρήστος Ζερεφός.

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»  άνοιξε με την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη, που μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ο δρ Serageldin είναι η ψυχή της Βιβλιοθήκης και είχα την ιδιαίτερη τύχη να συναντηθούν οι δρόμοι μας πολύ πριν εγκαινιαστεί η Βιβλιοθήκη το 2002.[…]  Η αρχαία βιβλιοθήκη ήταν άμεσα συνυφασμένη με την αρχαία Ελληνική διανόηση. Τις χρυσές σελίδες της Ελληνιστικής περιόδου και αυτή την ιστορική σχέση θελήσαμε να φωτίσουμε και να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο με την ίδρυση του “Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών” στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008 σε συνεργασία με το  Ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”. Σήμερα, το “Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα” είναι ο αποκλειστικός χορηγός αυτού του Κέντρου δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο να κάνουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Γουινέας, κ. Γεώργιος διάβασε μήνυμα που απέστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος Β’.

Ο δρ Serageldin παίρνοντας τον λόγο, ξεκίνησε με τα προφανή «ρεκόρ» της Βιβλιοθήκης, που έχει ετησίως ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ το site της δέχεται καθημερινά δύο εκατομμύρια επισκέψεις.

Αναφερόμενος στην αρχαία Βιβλιοθήκη, που όπως χαριτολογώντας τόνισε, «δεν ξεκίνησε ως Βιβλιοθήκη» (όπως την εννοούμε σήμερα), μίλησε για το γεγονός ότι ο Πτολεμαίος κατάφερε να συγκεντρώσει εκεί τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου, προσωπικότητες όπως ο Αρχιμήδης, ο Ευκλείδης, ο Αρίσταρχος, ο Ερατοσθένης και τόσους άλλους, που κατά τη διάρκεια της διαμονής τους κατάφεραν να πλουτίσουν την οικουμενική γνώση με τις ανακαλύψεις τους. Έκανε επίσης λόγο και για τις γυναίκες εκείνες, διανοούμενες ή και άτομα με ισχύ και εξουσία που στήριξαν, ανέπτυξαν και διέδωσαν το έργο της  αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπως για παράδειγμα η Κλεοπάτρα και η Υπατία. «Η νέα Βιβλιοθήκη», είπε ο δρ Serageldin αναφερόμενος στο σήμερα, «είναι ένα πανέμορφο κτίριο και μέσα σ’ αυτό θελήσαμε να εκφράσουμε το πνεύμα της αρχαίας Βιβλιοθήκης». Και για να επισημάνει τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι συμπατριώτες του και ιδιαίτερα οι νέοι στην ύπαρξη και στο έργο της Βιβλιοθήκης, περιέγραψε με συγκίνηση την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιούργησαν οι φοιτητές γύρω από τη Βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης: «Τύλιξαν», είπε, «μια τεράστια σημαία γύρω από τη Βιβλιοθήκη, πιάστηκαν χέρι-χέρι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω της, και δεν πετάχτηκε ούτε μία πέτρα πάνω στο κτίριο, όταν λίγα τετράγωνα πιο κάτω οι διαδηλωτές έβαζαν φωτιά σε μια σειρά από κυβερνητικά κτίρια».

Ο δρ Serageldin κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης και τις πολλές δωρεές που έγιναν από Έλληνες, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε: «Εμείς στη Βιβλιοθήκη έχουμε δεσμευτεί να υψώσουμε το ανάστημά μας για να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες της αρχαίας Βιβλιοθήκης με πρώτα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης!».

Με το πέρας της ομιλίας, ο δρ Serageldin τιμήθηκε από την κυρία Βαρδινογιάννη με το «Βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, 2016» για τη συμβολή του στον πολιτισμό.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και των γραμμάτων, καθώς και εκπρόσωποι 16 χωρών (Μαρόκο, Αίγυπτος,  Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Κατάρ, κ.ά.).