Από σήμερα, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» συμπληρώνει την εκδοτική του παρουσία με ένα τετραμηνιαίο, συλλεκτικό και συνδρομητικό έντυπο. Η απόφαση αυτή δεν υπαγορεύτηκε από ανάγκη, αλλά από την αγάπη τη δική μας και μέρους του κοινού μας για το «έντυπο».

Για τους αναγνώστες αυτούς λοιπόν, από την ύλη του περιοδικού των πέντε τελευταίων ετών που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ξεχωρίσαμε, σε πρώτη φάση, τα σημαντικότερα κείμενα, τα οποία θα δημοσιευτούν στα πρώτα τεύχη του εντύπου, ώστε, κατά κάποιον τρόπο, να αναπληρωθεί το κενό της έντυπης μορφής.

Από το 2017, το έντυπο θα φιλοξενεί πρωτότυπα και αδημοσίευτα κείμενα, τα οποία στη συνέχεια θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του, ώστε να είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η αρχαιολογική επικαιρότητα, προκειμένου να διατηρήσει τον επίκαιρο χαρακτήρα της, θα συνεχίσει να καλύπτεται καθημερινά στον δικτυακό τόπο του περιοδικού.

Στην έντυπη έκδοση, θα δημοσιεύονται άρθρα (αρχαιολογικές μελέτες γραμμένες από  Έλληνες και ξένους επιστήμονες) και συνέντευξη μίας προσωπικότητας της αρχαιολογικής επιστημονικής κοινότητας. Τέλος, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν σημαντικοί, αλλά όχι προβεβλημένοι αρχαιολογικοί χώροι της ελληνικής επικράτειας, κάθε τεύχος θα περιέχει έναν εμπεριστατωμένο πρωτότυπο οδηγό (ιστορική αναδρομή, αρχαιολογικά ευρήματα, τοπογραφία), γραμμένο από αρχαιολόγο της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας. Ο οδηγός αυτός θα συμπληρώνεται από αποσπώμενο πολύπτυχο με τη διαδρομή στο χώρο και σύντομη περιγραφή και χρονολογία των ευρημάτων, ώστε να είναι εύχρηστος και κατατοπιστικός για τον επισκέπτη και να τον οδηγεί εξηγώντας του τι συναντά στο κάθε του βήμα. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη του χώρου να έχει μια ηχητική ξενάγηση, μέσω smartphone ή tablet.

Για τους αναγνώστες που δεν επιθυμούν να αγοράζουν το περιοδικό αλλά θέλουν να το διαβάσουν, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσής του σε πανεπιστημιακές και άλλες επιστημονικές βιβλιοθήκες, στις οποίες το περιοδικό θα αποστέλλεται δωρεάν αμέσως μετά την κυκλοφορία του.

Tο έντυπο περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι κάτι ξεχωριστό στο χώρο των εντύπων. Το χαρτί, άριστης ποιότητας, συμβάλλει στην καθαρότητα των φωτογραφιών, οι οποίες επιλέγονται με επιστημονικά αλλά και αισθητικά κριτήρια. Τέλος, το εξώφυλλο, σε σκληρό χαρτί με πλαστικοποίηση, χαρίζει στο τεύχος μια εμφάνιση διακριτικής καλαισθησίας.

* Το πρώτο τεύχος αποτελεί έκδοση γνωριμίας. Η τιμή του (9 ευρώ) είναι κάτω του κόστους του για να επιτρέψει την ευρεία διάδοση του εντύπου. Από το επόμενο τεύχος, αριθμός 120, το περιοδικό θα είναι αποκλειστικά συνδρομητικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνδρομή του τεύχους θα βρείτε εδώ.