Επιστολή-απάντηση στα όσα ανέφερε ο κ. Χ. Ντούμας σε συνέντευξή του στον δικτυακό μας τόπο σχετικά με τη δημιουργία πωλητηρίου του Σωματείου «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας» στον αρχαιολογικό χώρο Θήρας μάς απέστειλε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΠΑ, Ηλίας Ριτσούδης, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι,

»Αναφορικά με τη συνέντευξη στο Περιοδικό σας του κ. Χ. Ντούμα, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη μη ανταπόκριση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) στο αίτημα του Σωματείου «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας» για τη δημιουργία πωλητηρίου του Σωματείου στον αρχαιολογικό χώρο Θήρας, έχουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

»α. Το αίτημα του υπόψη Σωματείου αντίκειται ευθέως στο Ν. 736/1977 που επιφυλάσσει το προνόμιο δημιουργίας και εκμετάλλευσης πωλητηρίων εντός Αρχαιολογικών Χώρων, αποκλειστικά και μόνο στο ΤΑΠ.

»β. Η παραγωγή αναμνηστικών εμπνευσμένων απο την τέχνη της Θήρας και η πώλησή τους απο το Σωματείο στο ΤΑΠ και η περαιτέρω μεταπώλησή τους μέσω των πωλητηρίων του ΤΑΠ, επίσης δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει, αφού το Σωματείο θα λειτουργούσε σαν μεταπράτης μεταξύ των παραγωγών των αναμνηστικών και του ΤΑΠ και οι τιμές των αναμνηστικών που θα διαμορφώνονταν τελικά θα ήταν μη ελκυστικές για τους επισκέπτες.

»Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι η ιδέα του κ. Χ. Ντούμα για την εξεύρεση πόρων για τον αρχαιολογικό χώρο της Θήρας μέσω της δημιουργίας πωλητηρίου αναμνηστικών στον υπόψη αρχαιολογικό χώρο είναι νομικά μη επιτρεπτή και εμπορικά μη συμφέρουσα για το ΤΑΠ.

»Παρακαλώ για τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής προς πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας και άρση των δημιουργηθεισών σε βάρος του ΤΑΠ εντυπώσεων».