Έκθεση αστροφωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου με τίτλο «Mεταξύ Ουρανού και Γης» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 20:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιλαμβάνει 50 νέα φωτογραφικά έργα του Φ. Ματσόπουλου. Νυχτερινές λήψεις από αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες απεικονίζουν τα αρχαία και νεότερα μνημεία με αστρικές τροχιές (Startrails) και τη Γαλαξιακή ζώνη, αστρονομικά αντικείμενα βαθέος ουρανού που ελήφθησαν με διάφορα τηλεσκόπια, νυχτερινά τοπία καθώς και αστρονομικά όργανα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτελούν την κύρια θεματολογία της έκθεσης.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση «Mεταξύ Ουρανού και Γης» είναι δομημένη σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων, το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία και τοπία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και το τρίτο αστρονομικά όργανα και χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

O δημιουργός

Ο Φάνης Ν. Ματσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Από την εφηβική του ηλικία, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία τοπίων και φύσης. Τα τελευταία χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και την παραγωγή ταινιών τύπου OMNIMAX για ψηφιακά πλανητάρια. Είναι παγκοσμίως ο νεότερος σε ηλικία δημιουργός ψηφιακών πλανηταριακών παραστάσεων. Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα βαθέος ουρανού με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από τα τηλεσκόπια Newall και Αρίσταρχος. Βίντεό του για πλανητάρια είναι ανηρτημένα στις ιστοσελίδες του European Southern Observatory (ESO) και της ESA-Hubble Space Telescope, οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Στο παρελθόν παρουσίασε την έκθεση φωτογραφίας-αστροφωτογραφίας «Η Ελλάδα των Άστρων» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Μουσείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Μουσείο Ηπείρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου και στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια φεστιβάλ φωτογραφίας και σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για πλανητάρια.

Ένα ταξίδι στο σύμπαν

Ειδικά και μόνο την ημέρα των εγκαινίων η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την πρώτη δημόσια προβολή, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, της ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν» που δημιούργησε ο Φάνης Ματσόπουλος.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν δυο προβολές (ώρες: 20:00 και 21:00). Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30 της ίδιας ημέρας.

Πού και πότε

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11). Τηλ: 210 9469600.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου 2015. ‘Ωρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Τρίτη: 09:00-14:00, Τετάρτη-Κυριακή 09:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).