Στον Δήμο Φαρσάλων παραχωρήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τις διευθύντριες του αρχαιολογικού προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας, Margriet Haagsma και Σοφία Καραπάνου, το ομοίωμα ενός αρχαίου αργαλειού, με σκοπό να εμπλουτίσει την Αρχαιολογική Έκθεση «Ματιές σε μια αρχαία πόλη – Το Κάστρο Καλλιθέας» που στεγάζεται μόνιμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Βάσω Νούλα: «Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός κάθετου αργαλειού της Ελληνιστικής Εποχής με υφαντικά βάρη (αγνύθες), στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σαράντα αυθεντικές αρχαίες πήλινες αγνύθες που βρέθηκαν στο Κτήριο 10 του Κάστρου της Καλλιθέας, διαταγμένες σε δύο σειρές.

»Είναι σημαντικό και αξίζει εμφατικά να τονιστεί ότι μετά από αρκετές ανασκαφικές περιόδους στη θέση Κάστρο Καλλιθέας, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Αχαΐας Φθιώτιδας Πεύμα, έχει βρεθεί ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς συγκέντρωσης αγνυθών στην Ελλάδα, που φθάνουν περί τις 230 (ξεπερνώντας ακόμη και τον αριθμό των αγνυθών που είχε βρεθεί στην Όλυνθο), και καταδεικνύουν την ύπαρξη μιας δραστήριας οικοβιοτεχνίας που βασιζόταν στο μαλλί, την επεξεργασία και τη μεταποίησή του.

»Ορισμένες από τις αγνύθες που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτό το project πειραματικής Αρχαιολογίας είναι μέρος μιας ομάδας υφαντικών βαρών που ανακαλύφθηκε σε σειρά μέσα στο κτήριο 10, υποδηλώνοντας την ύπαρξη αργαλειού στη συγκεκριμένη θέση. Οι αγνύθες που χρησιμοποιήθηκαν είναι όλες δισκοειδούς τύπου. Έχουν επιλεγεί με βάση την ομοιομορφία τους στο βάρος, ούτως ώστε να τεντώνουν καλύτερα τα στημόνια και η διαδικασία της ύφανσης να καθίσταται αποτελεσματικότερη.

»Ο αργαλειός κατασκευάστηκε με τη χρήση τεχνικών και μετρήσεων της αρχαιότητας. Το σχέδιό του έχει βασιστεί σε παραστάσεις αργαλειών και υφαντικών βαρών σε αγγεία και επιτύμβιες στήλες, καθώς επίσης και σε περιγραφές κειμένων, ειδικά εκείνων του Ομήρου και του Νόννου.

»Το βάρος και το μέγεθος της κλωστής βασίζονται σε εκτιμήσεις με βάση τα αδράχτια που βρέθηκαν επίσης στο Κτήριο 10. Ο χρωματισμός των κλωστών επετεύχθη από βαφές που προήλθαν από κρεμμύδια, τεχνική συνηθισμένη στους αρχαίους Θεσσαλούς.

»Το ύφασμα που εκτίθεται υφάνθηκε χρησιμοποιώντας διαδικασίες και κυματιστά σχέδια που παρατηρούνται σε σωζόμενα κομμάτια υφάσματος που έχουν βρεθεί σε άλλες αρχαιολογικές θέσεις.

»Κατασκευάστηκε από τον John Manderscheid του Πανεπιστημίου της Alberta ως μέρος εργασίας για το Κάστρο της Καλλιθέας κατά την περίοδο του 2014».

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δήλωσε σχετικά: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος που ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο περιήλθε στο Δήμο Φαρσάλων και ευχαριστώ θερμά τις Margriet Haagsma και Σοφία Καραπάνου με τις οποίες, μέσα από αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας, εδραιώσαμε τη βάση μιας αγαστής, γόνιμης και συνεχώς εξελισσόμενης συνεργασίας. Το ομοίωμα του αρχαίου αργαλειού με τα αυθεντικά αρχαία υφαντικά βάρη θα αποτελέσει πολύτιμο έκθεμα της Έκθεσης της Καλλιθέας και θα μας δώσει επιπλέον την ευκαιρία να οργανώσουμε ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους».