Λέγονται και λίμνες των μετεωριτών, καθώς δημιουργήθηκαν σε κρατήρες που σχηματίστηκαν πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια από την πτώση των γνωστών ουράνιων σωμάτων. Οι λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό Μαγνησίας αποτελούν φαινόμενο μοναδικό για την Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν άλλοι τόποι που διαμορφώθηκαν από πρόσκρουση μετεωριτών. Αλλά και οι αντίστοιχες θέσεις στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι και τόσο συχνές: στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν τις 40 και σε όλο τον πλανήτη τις 178.

Εκτός από τον σπάνιο γεωλογικό σχηματισμό, η περιοχή των δίδυμων λιμνών στον Αλμυρό είναι ξεχωριστή και για άλλους λόγους: εκεί βρίσκονται το μοναδικό στα Βαλκάνια πεδινό αυτοφυές δρυοδάσος «Κουρί», που έχει χαρακτηριστεί Περιοχή Βιογενετικού Αποθέματος και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, πέντε σημαντικοί οικότοποι, από τους οποίους οι τρεις προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της οικολογικής σημασία τους, καθώς και πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, που την καθιστούν περιβαλλοντικά σημαντική. Αλλά και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της είναι έντονο: στα ανατολικά των λιμνών βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος Μαγούλα Ζερέλια, με τον προϊστορικό οικισμό που κατοικήθηκε σε όλη τη διάρκεια της Μέσης Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού (6η έως 4η χιλιετία π.Χ.), ενώ αρχαιότητες της νεότερης νεολιθικής και ελληνιστικής εποχής υπάρχουν στην κοντινή θέση Καρατζάνταλι.

Την περιοχή των λιμνών έρχεται να αξιοποιήσει με ήπιες επεμβάσεις η μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο Αλμυρού και αφορά την ανάδειξη και προστασία του τοπίου φυσικού κάλλους που δημιουργούν η Μικρή και Μεγάλη Ζερέλια –όπως ονομάζονται οι δύο λίμνες– και καταλαμβάνει εμβαδόν περίπου 500 στρέμματα. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν θετικά ως προς τη μελέτη, που προτείνει τη διαμόρφωση χώρου εισόδου, τη δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών με διαμορφώσεις θέσεων θέας και απόλαυσης τοπίου, μονοπατιών για εκπαιδευτικές διαδρομές και πινακίδων σήμανσης, την τοποθέτηση τραπεζοπάγκων, καθιστικών, παιδότοπου, καθώς και την έκδοση ενημερωτικού υλικού.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστεί ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, που θα είναι διώροφο με υπόγειο και εμβαδόν περίπου 430 τ.μ., θα έχει κάτοψη σε σχήμα «φύλλου» και θα εντάσσεται πλήρως στο τοπίο της περιοχής.

Το Κέντρο, που θα περιλαμβάνει κι ένα ξύλινο θέατρο, θα προσφέρεται για προβολές και εκθέσεις, ενώ το υπόγειό του δόθηκε στην ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για χρήση των αρχαιολογικών ανασκαφών της περιοχής.