Το αρχαιότερο φυσικό μαργαριτάρι που έχει ποτέ βρεθεί σε νεολιθική θέση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντόπισαν Γάλλοι ερευνητές, συστήνοντας ότι η αλιεία μαργαριταριών πρωτοσυναντάται σε αυτήν την περιοχή του κόσμου.

Το μαργαριτάρι αποκαλύφθηκε στο Εμιράτο Umm Al Quwain (ΗΑΕ) και θεωρείται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 5547 και 5235 π.Χ.

«Γεμολόγοι και κοσμηματοτεχνίτες έχουν καταστήσει δημοφιλή την ιδέα ότι το αρχαιότερο μαργαριτάρι του κόσμου είναι το 5.000 ετών μαργαριτάρι Jomon από την Ιαπωνία. Αποκαλύψεις όμως που πραγματοποιήθηκαν και στις ακτές της ΝΑ Αραβίας δείχνουν ότι αυτό είναι λάθος», λένε οι επιστήμονες Vincent Charpentier και Sophie Méry και οι συνεργάτες τους στην αρχαιολογική αποστολή του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών στα ΗΑΕ στο επιστημονικό περιοδικό Arabian Archaeology and Epigraphy.

Περίπου 7.500 ετών και διαμέτρου 0,07 ιντσών (0,1778 εκ.), το μαργαριτάρι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι το νεότερο από μια σειρά ευρημάτων σε αρχαιολογικές θέσεις στην αραβική χερσόνησο.  Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ανασκάψει συνολικά 101 νεολιθικά μαργαριτάρια που προέρχονται από το μεγάλο στρείδι Pinctada margaritifera και από το μικρότερο Pinctada radiata, το οποίο όμως παρέχει υψηλότερης ποιότητας μαργαριτάρια.

«Η αποκάλυψη αρχαίων μαργαριταριών δείχνει μια αρχαία αλιευτική παράδοση που δεν υπάρχει σήμερα», γράφουν οι επιστήμονες.

Αν και η κατάδυση για μαργαριτάρια ήταν δύσκολη και επικίνδυνη, η μαργαριταρόρριζα (mother of pearl) ήταν πολύτιμο υλικό για την οικονομία των τοπικών νεολιθικών κοινωνιών, λένε.

Ειδικά τμήματα του Pinctada margaritifera χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή αγκιστριών για ψάρια τόσο μεγάλα όσο οι καρχαρίες και οι τόνοι ενώ τα σφαιρικά μαργαριτάρια συλλέγονταν για την αισθητική τους αξία και για ταφικές τελετές. Μάλιστα, το μαργαριτάρι του Umm Al Quwain, που δεν έφερε διαμετρική οπή, βρέθηκε σε τάφο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στις τοπικές νεκροπόλεις αποκαλύπτουν ότι τα μαργαριτάρια τοποθετούνταν συχνά στο πρόσωπο του νεκρού, κυρίως στο επάνω χείλος.

Κατά την 5η χιλιετία π.Χ. μισοτρυπημένα φυσικά μαργαριτάρια συνδέονταν με άνδρες ενώ εντελώς τρυπημένα με γυναίκες.

«Στην περιοχή αυτή, τα μαργαριτάρια ακόμη έχουν μια σημαντική θέση. Πράγματι, ακόμη και σήμερα, παραμένουν ένα κεντρικό στοιχείο ταυτότητας», αναφέρουν οι μελετητές.