Τη διάσημη Αιγύπτια βασίλισσα Νεφερτίτη είδε ο αιγυπτιολόγος Christian Loeben, σε γλυπτή κεφαλή που φυλάσσεται σε ιδιωτική συλλογή.

Η κεφαλή που είναι κατασκευασμένη από χαλαζίτη και έχει ύψος 5,5 εκ. φέρει γενικά χαρακτηριστικά της «τεχνοτροπίας Αμάρνα» που άνθισε κατά τη βασιλεία του συζύγου της Νεφερτίτης, φαραώ Ακενατών, σύμφωνα με τις δογματικές απόψεις του ίδιου του φαραώ. Μέχρι σήμερα, το γλυπτό –πολύ διαβρωμένο στην όψη –θεωρούνταν ότι παρίστανε τον ίδιο το φαραώ.

Διαφορετική όμως ήταν η άποψη του Loeben, αιγυπτιολόγου του μουσείου August Kestner. Σύμφωνα με τον αιγυπτιολόγο, η κατατομή του έχει περισσότερες ομοιότητες με απεικονίσεις της βασίλισσας παρά του συζύγου της, ενώ λεπτομέρειες στην απόδοση του αυτιού του αγάλματος υποδηλώνουν ότι φορούσε στέμμα χαρακτηριστικό της Νεφερτίτης. Το η εικασία αυτή για την ταυτότητα του γλυπτού είναι σωστή, θα το κρίνει η περαιτέρω μελέτη. Το γλυπτό πάντως θα εκτίθεται από σήμερα, 6 Ιουνίου, μέχρι και τις 10 Ιουνίου, στην “Brussels Ancient Art Fair” (BAAF) ενώ μετά θα επιστρέψει στη συλλογή όπου ανήκει. Ο Loeben πάντως, φιλοδοξεί να το συμπεριλάβει σε έκθεση που διοργανώνεται το καλοκαίρι του 2013 στο Ανόβερο και τη Βασιλεία.