Δεκάδες άνθρωποι ντυμένοι με χλαμύδες πορεύονται τελετουργικά στο χώρο του αρχαίου Ασκληπιείου. Κάποια στιγμή, ένας από αυτούς, ως προεξάρχων, στέκεται μπροστά και απαγγέλλει το κείμενο από έναν πάπυρο το οποίο κρατούν μπροστά του δύο άλλα μέλη της ομάδας ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούν με σεβασμό και κατάνυξη. Δεν πρόκειται όμως για κάποια μυστηριώδη τελετουργία, ούτε για μια θεατρική παράσταση. Τουλάχιστον όχι ακριβώς. Τα μέλη της ομάδας είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί, ο προεξάρχων γιατρός και το κείμενο είναι ο αρχαίος όρκος του Ιπποκράτη που παρουσιάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στο τέλος κάποιοι ιατρικού συνεδρίου.

Η αναπαράσταση της αναγγελίας του Αρχαίου Όρκου πραγματοποιείται σε σταθερή βάση από τη δημιουργική ομάδα του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Κω Δωδεκανήσου. Η ιδέα προήλθε από την μεικτή πνευματική ομάδα του Δήμου, και θεωρείται σημαντική για το μέλλον της τελετής του Ιπποκράτη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού κάθε χρόνο  επιλέγεται ένας γιατρός από το συνέδριο. Αρχηγός της δημιουργικής ομάδας, ο καθηγητής φυσικής αγωγής Πέτρος Μαστόρος και συντονίστρια της τελετής, η καθηγήτρια φιλόλογος Σοφία Παπαχρήστου. Το γεγονός τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος του Όρκου του Ιπποκράτη.

Η τελετή πραγματοποιείται στην έναρξη ή τη λήξη Ιατρικών συνεδρίων σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στο αναστηλωμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία «Ασκληπείειο» όπου δίδασκε ο ίδιος ο Ιπποκράτης κατά την αρχαιότητα. Τελευταία, το δρώμενο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διεθνών συνεδρίων Πλαστικής Χειρουργικής και Γυναικολογίας που πραγματοποιήθηκαν  στην Κω από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπετεμβρίου (2011).

Έτσι, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Ιωάννης Λύρας, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι και επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα, ήταν ο ιατρός που απήγγειλε φέτος τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη, παρουσία πολλών συγκινημένων συνέδρων. Ήταν ο δεύτερος γιατρός που απήγγειλε τον Όρκο, αλλά ο πρώτος που χρησιμοποίησε την Αρχαία Ελληνική.  Δύο μήνες πριν, Ρώσος καθηγητής  απήγγειλε τον Όρκο στα ρώσικα και όρκισε τους μαθητές του.